- O monedă rară de argint de o jumătate de secol, fabricată de rebelii evrei în urmă cu aproape 2.000 de ani, a fost descoperită recent în timpul unor săpături în Ierusalim.
- Moneda a fost descoperită în situl Ophel, o zonă situată la sud de Muntele Templului din Orașul Vechi, în timpul cercetărilor asupra rămășițelor unei clădiri publice.
- Săpăturile de la Ophel au scos la iveală zeci de monede evreiești din timpul Marii Revolte, care a avut loc între anii 66 și 70 d.Hr.
O monedă rară de argint de o jumătate de secol, fabricată de rebelii evrei în urmă cu aproape 2.000 de ani, în timpul Marii Revolte împotriva dominației romane, a fost descoperită recent în timpul unor săpături în Ierusalim, a anunțat marți Autoritatea Israeliană pentru Antichități.
Advertisment
A fost doar a treia monedă de acest tip găsită în timpul săpăturilor din capitală și se numără printre puținele monede de acest tip găsite în alte locații, a precizat IAA într-o declarație. Moneda a fost descoperită în situl Ophel, o zonă situată la sud de Muntele Templului din Orașul Vechi, în timpul cercetărilor asupra rămășițelor unei clădiri publice din epoca celui de-al Doilea Templu, care se pare că a fost, de asemenea, jefuită atunci când romanii, după ce au înfrânt răscoala, au distrus Templul în anul 70 d.Hr.
Săpăturile de la Ophel au scos la iveală zeci de monede evreiești din timpul Marii Revolte, care a avut loc între anii 66 și 70 d.Hr. Cele mai multe erau din bronz, dar aceasta era din argint, iar marcajele arătau că a fost bătută în al treilea an al rebeliunii, 69 d.Hr.
Recomandări
La fel ca majoritatea monedelor de acest tip, pe o parte există o cupă cu o inscripție a valorii monedei, împreună cu litere ebraice antice deasupra care indică anul în care a fost bătută, a precizat IAA. Cealaltă parte poartă o ramură cu trei rodii și o altă inscripție: „Sfântul Ierusalim”. Săpăturile au fost efectuate de o delegație a Institutului de Arheologie al Universității Ebraice, condusă de profesorul Uzi Liebner, în colaborare cu Colegiul Armstrong din Oklahoma, SUA. Aceștia au fost asistați de compania de stat pentru dezvoltarea Ierusalimului de Est, IAA, și de Autoritatea pentru Natură și Parcuri din Israel.
„Aceasta este a treia monedă de acest tip descoperită în săpăturile din Ierusalim și una dintre puținele descoperite în săpăturile arheologice în general”, a declarat Liebner.
Crearea de monede în timpul rebeliunii a fost o declarație politică și o expresie a eliberării naționale, se arată în comunicatul IAA. La acea vreme, autoritatea de emitere a monedelor era deținută doar de împăratul roman.
„Într-adevăr, în toată perioada romană până la Marea Revoltă, evreii nu au bătut deloc monede de argint, nici măcar în zilele regelui Irod cel Mare”, se arată în comunicat.
Cercetătorii au declarat că monedele cântăreau aproximativ șapte grame și erau folosite pentru a plăti taxa anuală de „jumătate de șekel” la Templu pentru costurile de cult. Până la revoltă, monedele de jumătate de șekel folosite pentru această taxă erau bătute în orașul libanez Tyr și purtau imagini ale unei zeități venerate de localnici. Monedele rebele, prin eliminarea unor astfel de zeități, erau în conformitate cu cea de-a doua dintre cele zece porunci, care interzice realizarea de imagini cioplite ale zeităților.
„Monedele de argint ale Marii Revolte au fost primele și ultimele din antichitate care au purtat numele de „shekel”. Următoarea dată a fost pe monedele israeliene shekel emise de Banca Israelului în 1980″, au precizat cercetătorii. Potrivit unei declarații de luni a Institutului Armstrong, se crede că prețioasele monede de argint au fost bătute în interiorul complexului Templului.
Partenerii noștri