Mormântul unei posibile rude a legendarului rege Midas dezvăluie secretul ascuns al sfârșitului imperiului hitit, după mai bine de 3.000 de ani

  • Imperiul hitit a fost una dintre marile puteri ale lumii antice timp de cinci secole, dar în anul 1200 î.Hr. a încetat să mai existe.
  • Un studiu publicat în revista Nature a analizat o movilă funerară despre care se crede că ar fi aparținut unei rude a regelui Midas, posibil tatăl său.
  • Este posibil ca vremea nefavorabilă să nu fi fost singura cauză a distrugerii și este posibil ca nu tot Orientul Mijlociu să fi fost în criză la acea vreme.

Imperiul hitit a fost una dintre marile puteri ale lumii antice timp de cinci secole, dar în anul 1200 î.Hr. a încetat să mai existe. O prăbușire a fost atribuită mai multor factori, dar un nou studiu indică trei ani de secetă severă într-o perioadă deja secetoasă. Un studiu publicat în revista Nature a analizat o movilă funerară despre care se crede că ar fi aparținut unei rude a regelui Midas, posibil tatăl său, pentru a afla cauza sfârșitului imperiului hitit, care a apărut în jurul anului 1650 în Anatolia centrală semi-aridă, o regiune care include o mare parte din Turcia de astăzi.

Hitiții au fost una dintre marile puteri ale lumii antice, alături de imperiile asirian, babilonian și egiptean, și au rămas remarcabil de rezistenți în mijlocul diferitelor tulburări sociale, politice, economice și de mediu ale vremii, dar în anul 1200 î.Hr. capitala Hattusa a fost abandonată, iar imperiul a încetat să mai existe. Potrivit autorilor studiului, condus de Universitatea Cornell (SUA), este posibil ca vremea nefavorabilă să nu fi fost singura cauză a distrugerii și este posibil ca nu tot Orientul Mijlociu să fi fost în criză la acea vreme.

Cu toate acestea, această perioadă specială de secetă ar fi putut fi un punct de cotitură, cel puțin pentru hitiți, a declarat universitatea într-un comunicat. Echipa a analizat eșantioane din movila Midas de 53 de metri înălțime din Gordion, la vest de Ankara, a cărei structură este făcută din lemn de ienupăr, o plantă cu creștere lentă care rezistă timp de secole, și care conține astfel o dovadă paleoclimatică ascunsă a regiunii. Cercetătorii au analizat modelele de creștere ale inelelor copacilor, cu inele neobișnuit de înguste, indicând probabil condiții de secetă, împreună cu schimbările în raportul dintre carbonul 12 și carbonul 13 înregistrat în inele, indicând răspunsul copacului la disponibilitatea umidității.

„Izotopii stabili sunt una dintre cele mai puternice modalități de a privi în trecut și de a pune întrebări despre starea fiziologică a acelei plante în urmă cu 1.000, 2.000 sau 3.000 de ani”, explică unul dintre autori, Jed Sparks de la Universitatea Corell. Analiza lemnului a dezvăluit o schimbare generală către condiții mai uscate de la sfârșitul secolului al XIII-lea până în secolul al XII-lea î.Hr. și a stabilit o „perioadă continuă de secetă severă” în jurul anilor 1198-96 î.Hr., aproximativ trei ani, care coincide cu cronologia dispariției hitiților.

Lățimea inelelor indică faptul că „se întâmplă ceva cu adevărat neobișnuit și, pentru că sunt foarte înguste, înseamnă că arborele se luptă să rămână în viață”, spune autorul principal, Sturt Manning, de la aceeași universitate. Într-un mediu semiarid, singurul motiv plauzibil pentru care se întâmplă acest lucru este că există puțină apă, deci este secetă, iar aceasta este deosebit de severă timp de trei ani la rând.

„Dovezile izotopilor stabili din inelele copacilor confirmă această ipoteză și putem stabili un model coerent, chiar dacă toate acestea s-au întâmplat cu mai mult de 3.150 de ani în urmă.”

Autorii subliniază că un an de secetă într-un mediu semiarid ar fi gestionabil, deoarece fermierii de subzistență au de obicei suficiente rezerve, dar cu un al doilea an, ar apărea o criză și „întregul sistem ar începe să se prăbușească”. După trei ani de secetă, „sute de mii de oameni, inclusiv uriașa armată hitită, s-ar fi confruntat cu foamea, chiar cu inaniția”, a spus Manning.