NASA a trimis cu succes un semnal laser pe o distanță de 290 de milioane de mile

NASA a trimis cu succes un semnal laser de aproximativ 290 de milioane de mile, doborând recordurile anterioare și transformând potențial explorarea noastră a sistemului solar, scrie The Independent.

Punctul de hotar a fost atins prin demonstrația tehnologiei de comunicații optice în spațiul adânc de la NASA, care explorează dacă este posibil să se folosească lasere pentru a trimite mesaje în adâncul spațiului. Laserele pot trimite date la viteze de până la 100 de ori mai mari decât frecvențele radio utilizate astăzi, permițând date mai complexe și de înaltă definiție, dar necesită și o precizie mult mai mare pentru a funcționa.

A fost trimisă navei spațiale Psyche, care a fost lansată în octombrie 2023. Misiunea sa principală este să studieze un asteroid cu același nume, dar poartă și experimentul NASA pentru a testa comunicația laser prin spațiu.

Distanța – care echivalează cu aproximativ 460 de milioane de kilometri – este aproximativ aceeași cu cea dintre Pământ și Marte când acestea sunt cele mai îndepărtate.

NASA speră că tehnologia laser poate ajuta la împuternicirea viitoarelor misiuni cu echipaj pe Marte, printre alte explorări ale sistemului nostru solar, și astfel testul de succes marchează o descoperire majoră.

„Patra de hotar este semnificativă. Comunicarea cu laser necesită un nivel foarte ridicat de precizie și, înainte de a ne lansa cu Psyche, nu știam câtă degradare a performanței vom vedea la cele mai îndepărtate distanțe”, a declarat Meera Srinivasan, șeful operațiunilor proiectului la Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA, în o declarație.

„Acum, tehnicile pe care le folosim pentru a urmări și a puncta au fost verificate, confirmând că comunicațiile optice pot fi o modalitate robustă și transformatoare de a explora sistemul solar.”

Administratorul Nasa, Bill Nelson, a transmis felicitările echipei implicate, pe Twitter/X. „Această realizare extraordinară va transforma modul în care explorăm sistemul solar”, a scris el.

La sfârșitul anului trecut, NASA a anunțat că a finalizat cu succes o astfel de transmisie de la 10 milioane de mile distanță. De-a lungul timpului, a spart un întreg set de recorduri, deoarece Psyche continuă să călătorească mai departe de Pământ.

Acesta a inclus și primul videoclip ultra-înaltă de înaltă definiție transmis din spațiu. Asta s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut, când Psyche a trimis poze cu o pisică pe nume Taters.

Pe măsură ce distanța față de Pământ crește, viteza conexiunii se reduce. Când se afla la 33 de mile distanță, nava spațială putea primi date la viteza maximă de 267 megabiți pe secundă – dar când a fost doborât cel mai recent record, vara, atingea maxime de doar 8,3 megabiți pe secundă.

Exit mobile version