• NASA va lansa o rachetă din Australia, prima dintr-un port spațial comercial.
  • Principalul obiectiv este de a vedea dacă există potențial planete asemănătoare Pământului în jurul stelei Alpha Centauri.
  • Racheta și echipamentele se vor întoarce pe Pământ în aceeași seară.

NASA va lansa duminică seară o rachetă din sălbăticia îndepărtată a nordului Australiei, prima lansare spațială comercială din Australia și prima lansare a agenției de pe un port spațial comercial. Racheta suborbitală va fi vizibilă pentru scurt timp la câteva secunde după lansare, programată pentru ora locală 22:44 și va călători 300 de kilometri în spațiu.

Peisajul uscat al Australiei și apropierea de ecuator oferă condiții optime pentru lansările spațiale, a declarat astrofizicianul Brad Tucker, de la Universitatea Națională Australiană. „Nu găsești multe locuri mai aproape de ecuator decât Arnhem, care se află la 12 grade distanță. În special nu găsești locuri aproape de ecuator cu aer uscat și stabil. Florida, unde se află Cape Canaveral, este un fel de mlaștină”, a spus el, referindu-se la Centrul Spațial Kennedy al NASA.

Lansările NASA din Australia vor investiga steaua Alpha Centauri

NASA a declarat că cele trei lansări planificate de la Centrul Spațial Arnhem în iunie și iulie vor ajuta la cercetarea modului în care lumina unei stele poate influența habitabilitatea unei planete. Misiunea de duminică va transporta detectoare pentru a măsura razele X produse de gazele fierbinți care umplu spațiul dintre stele.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Informațiile adunate vor contribui la studierea modului în care acestea influențează evoluția galaxiilor, a precizat NASA într-un comunicat.

„Principalul obiectiv este de a vedea dacă există potențial planete asemănătoare Pământului în jurul stelei Alpha Centauri”, a spus el, adăugând că oamenii de știință așteaptă de un deceniu să lanseze o rachetă din emisfera sudică. Aceasta va fi vizibilă timp de 10-50 de secunde. NASA este primul client pentru portul spațial comercial operat de Equatorial Launch Australia, iar 70 de angajați ai NASA au călătorit în Australia pentru cele trei misiuni.

Racheta și echipamentele se vor întoarce pe Pământ în aceeași seară.