• NASA și ESA dezvoltă împreună un nou telescop care poate detecta unde gravitaționale.
  • Telescopul prototip folosește materiale avansate, cum ar fi sticla ceramică Zerodur.
  • Lansarea misiunii LISA este programată pentru 2035.

NASA prezintă un nou telescop care poate detecta unde gravitaționale. Misiunea se numește LISA și va folosi trei nave spațiale pentru a măsura cu precizie aceste unde, care apar în urma coliziunilor dintre găuri negre. Telescopul folosește lasere extrem de precise și tehnologii avansate.

Cum funcționează telescopul NASA și pe când e programată această misiune?

NASA nu dezvoltă acest telescop singură, ci în colaborare cu Agenția Spațială Europeană. E destinat detectării undelor gravitaționale, ca parte a misiunii Laser Interferometer Space Antenna. Această misiune implică amplasarea a 3 nave spațiale într-o configurație triunghiulară, la distanțe de 2,5 milioane de kilometri una de cealaltă, fiecare transportând câte două telescoape. Fasciculele laser infraroșii vor măsura cu o precizie extrem de mare distanțele dintre nave pentru a detecta undele gravitaționale, generate de coliziunile dintre găuri negre. Un fenomen teoretizat de Albert Einstein în 1916 și detectat pentru prima dată de Observatorul LIGO.

NASA contribuie cu 6 telescoape pentru această misiune, capabile să măsoare distanțe cu o precizie de până la un trilion de metri. Telescopul prototip, dezvoltat de L3Harris Technologies, folosește materiale avansate, cum ar fi sticla ceramică Zerodur și o oglindă acoperită cu aur, pentru a optimiza reflexia fasciculelor laser în condițiile dure din spațiu.

Recomandări

CE RĂMÂNE DIN EDUCAȚIE?
TU MĂNÂNCI STRIDII?
ARE RO NEVOIE DE SPITAL SMART?
ISRAEL VS IRAN
NASA LANSEAZĂ TELESCOP
CE TE JOCI?

Lansarea misiunii LISA este programată pentru 2035, iar această tehnologie avansată va aduce contribuții majore la înțelegerea unor fenomene cosmice complexe, cum ar fi formarea și evoluția găurilor negre, precum și expansiunea Universului. LISA va deschide o nouă eră în explorarea undelor gravitaționale, oferind perspective care nu au putut fi observate de pe Pământ.

Citește și