NASA: Rachetele vor fi lansate dintr-o zonă izolată din Teritoriul de Nord al Australiei

Image: 11424153, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
  • Zona de lansare va fi pe pământul roșu din nord-estul Ținutului Arnhem.
  • Este o premieră pentru NASA – prima oară când lansează rachetele departe de teritoriul național.

În curând, rachete NASA vor fi lansate dintr-o zonă izolată, din Teritoriul de Nord al Australiei. Oamenii de ştiinţă de la cea mai mare agenţie spaţială din lume sunt foarte ocupaţi la sol, la baza spaţială East Arnhem, fiind pozitivi că vor putea să trimită rachetele în spaţiu în câteva luni.

Pământul roşu din nord-estul Ţinutului Arnhem este locul unde va fi amplasată noua bază de lansare a rachetelor NASA. „În multe privinţe, acesta este un alt semnal că Australia, ca naţiune, este deschisă pentru afaceri de lansare”, spune Enrico Palermo de la Agenţia Spaţială Australiană.

Este pentru prima dată când NASA a deschis o bază de lansare comercială departe de teritoriul naţional. Ceea ce face locul atât de atractiv este faptul că se află aproape de ecuator – ideal pentru lansări.

„Ceea ce îţi oferă este o viteză de rotaţie suplimentară, ceea ce înseamnă că îţi lansează racheta mai repede, ai nevoie de mai puţin combustibil”, spune Carley Scott de la Equatorial Launch Australia. Spre deosebire de majoritatea omologilor lor americani masivi, rachetele care vor decola din Australia vor avea o lungime de 15 metri şi vor fi trimise la 200 de kilometri în spaţiu.

Primele lansări sunt programate pentru mijlocul anului viitor. Dacă totul merge bine cu primele lansări, până la 100 de rachete ar putea fi trimise în spaţiu în fiecare an.