• În 2024, NASA va trage din nou spre Lună, dar de data aceasta o femeie va păși pe suprafața lunară, scrie Mick O’Hare.
  • La 5 octombrie 2022, Nicole Aunapu Mann a devenit prima femeie amerindiană în spațiu.
  • Artemis 3, programat pentru anul următor, va readuce astronauții pe suprafața lunară, la mai bine de 50 de ani de când un om a pășit acolo ultima dată.

Artemis 1, propulsată de sistemul de lansare spațială (SLS) al NASA, cea mai mare rachetă construită vreodată, a reușit să orbiteze fără echipaj pe Lună în 2022 și s-a întors pe Pământ fără nicio problemă. Artemis 2, repetiția generală pentru o aterizare pe Lună, rămâne în curs de desfășurare pentru 2024. Iar Artemis 3, programat pentru anul următor, va readuce astronauții pe suprafața lunară, la mai bine de 50 de ani de când un om a pășit acolo ultima dată.

Programul Apollo a dus 12 persoane – toți bărbați albi – pe Lună și înapoi la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970. De data aceasta, când Artemis se va întoarce cu un echipaj, o femeie va păși pe Lună, precum și o persoană de culoare. S-ar putea să fie aceeași persoană.

La 5 octombrie 2022, Nicole Aunapu Mann a devenit prima femeie amerindiană în spațiu, când și-a început misiunea de cinci luni pe Stația Spațială Internațională (ISS). Mann, din poporul Wailaki din ceea ce astăzi este nord-vestul Californiei, a declarat înainte de a zbura spre ISS că, în calitate de fată, gândul de a deveni astronaut părea imposibil. M-am născut în 1977 și în mintea mea, la acea vreme, nu era în sfera posibilităților”, a spus ea referindu-se la rasa și sexul său.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?

Mann s-a înrolat în US Marine Corps după ce a urmat cursurile Academiei Navale americane din Annapolis și a pilotat avioane de luptă în Irak și Afganistan. În 2013, ea a fost selectată pentru programul de pregătire a astronauților de la NASA. Ea a lucrat la dezvoltarea atât a SLS, cât și a capsulei Orion pe care SLS o va transporta pentru a duce oameni pe Lună, iar după întoarcerea sa de pe ISS va fi o concurentă pentru aselenizări.

Însă Mann se confruntă cu o concurență acerbă pentru a deveni prima femeie care va merge pe Lună. NASA a anunțat deja cei 18 membri inițiali ai Artemis Team, grupul de astronauți care se pregătesc pentru întoarcerea NASA pe Lună. Nouă dintre aceștia sunt femei, iar Mann se numără printre ei. Printre acestea se numără și Christina Koch, care a participat la primele trei ieșiri în spațiu numai pentru femei, experimentata Anne McClain, care a petrecut deja 204 zile în spațiu, iar fosta jucătoare internațională de rugby Jessica Watkins a devenit prima afro-americană care va servi pe ISS în aprilie 2022.

Nu cunoaștem încă identitatea primei femei care va păși pe Lună”, spune Emily Margolis, curator al istoriei femeilor americane atât la Muzeul Aerului și Spațiului din Washington DC, cât și la Laboratorul de Astrofizică Smithsonian din Massachusetts. Dar știm că ea va fi incredibil de pricepută și împlinită. Femeile din echipa Artemis dețin toate diplome avansate în domeniile Stem și includ astronauți de navete, comandanți de echipaje comerciale și piloți militari decorați.”