• Luna trecută, oficialii NASA au declarat că vor anunța echipajul Artemis II la începutul anului 2023 – astfel că vestea ar putea veni în orice moment.
  • Se așteaptă ca misiunea Artemis II să trimită patru persoane într-o călătorie în jurul Lunii și înapoi pe Pământ.
  • Mult așteptata misiune Jupiter Icy Moons Explorer, cunoscută sub numele de JUICE, va fi lansată între 5 și 25 aprilie.

În 2023, NASA va da startul unei călătorii către o lume de metal, o navă spațială va lăsa pe Pământ mostre de asteroizi fără precedent, o misiune istorică pe Lună își va primi echipajul și mai multe rachete comerciale noi și-ar putea face debutul la lansare.

Mai multe descoperiri uimitoare de la telescopul Webb, misiuni climatice care ne vor spune mai multe despre modul în care se schimbă Pământul nostru, continuarea activităților științifice pe Stația Spațială Internațională, dezvoltări aeronautice revoluționare cu avioanele experimentale X-59 și X-57, selectarea primilor astronauți care vor merge pe Lună în mai bine de 50 de ani și multe altele”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson.

Între timp, Agenția Spațială Europeană va lansa o misiune către Jupiter și lunile sale, va trimite un satelit pentru a crea o hartă 3D a universului și va începe pregătirea celei mai noi promoții de astronauți, care include un astronaut cu handicap fizic.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Anul trecut, misiunea inaugurală a programului Artemis al NASA a fost lansată cu un zbor de testare de succes care a trimis o navă spațială fără echipaj într-o călătorie istorică în jurul Lunii. Și, deși primul zbor cu echipaj al programului, misiunea Artemis II, nu este așteptat să decoleze până în primăvara anului 2024, publicul ar putea afla în curând numele norocoșilor astronauți care se vor afla la bord.

Agenția spațială a redus deja numărul astronauților la un lot de 18 candidați care sunt eligibili pentru misiuni în echipajul Artemis. Luna trecută, oficialii NASA au declarat că vor anunța echipajul Artemis II la începutul anului 2023 – astfel că vestea ar putea veni în orice moment.

Se așteaptă ca misiunea Artemis II să trimită patru persoane într-o călătorie în jurul Lunii și înapoi pe Pământ. Următoarea misiune după aceea, Artemis III, va avea ca scop să aterizeze astronauți pe suprafața lunară pentru prima dată de la programul Apollo din secolul XX.

Jupiter și sateliții săi înghețați

Mult așteptata misiune Jupiter Icy Moons Explorer, cunoscută sub numele de JUICE, va fi lansată între 5 și 25 aprilie.

Misiunea Agenției Spațiale Europene, care va decola de la portul spațial european din Guyana Franceză, va petrece trei ani explorând în profunzime Jupiter și trei dintre lunile sale înghețate – Ganymede, Callisto și Europa. Se crede că toate cele trei luni au oceane sub crusta lor acoperită de gheață, iar oamenii de știință doresc să exploreze dacă oceanul lui Ganymede este potențial locuibil.

După ce va ajunge la Jupiter, în iulie 2031, nava spațială și suita sa de 10 instrumente vor efectua 35 de survoluri ale gigantului gazos și ale sateliților săi. Printre obiectivele misiunii se numără investigarea posibilității ca viața să fi existat vreodată în sistemul Jupiter, a modului în care gigantul gazos și-a modelat lunile și a modului în care s-a format Jupiter însuși.