• SUA au ca obiectiv să se întoarcă pe lună, însă de data aceasta pentru a stabili habitate pe termen lung
  • Cei care vor lua parte la această misiune a NASA au fost selectați dintr-un lot competitiv de 12.000 de candidați
  • Profilurile lor diverse au fost alese cu scopul de a îndeplini cele mai dificile misiuni de explorare a omenirii de până acum

SUA au ca obiectiv să se întoarcă pe lună, însă de data aceasta pentru a stabili habitate pe termen lung. Christina Birch, fostă ciclistă a echipei naționale, este astronaut stagiar la NASA, vrea să se alăture misiunii Statelor Unite. „Dacă aș putea ajuta misiunea în vreun fel, ajutând la construirea a ceva pe Lună, ar fi super tare”, a declarat ea pentru AFP.

Programul prin care se urmărește aterizarea pe lună găzduiește 10 noi recruți, anunțați de agenția spațială americană în această săptămână. Unul dintre ei este în vârstă de 35 de ani și este parte a „generației Artemis”, denumită astfel după numele programului Artemis. Tot în cadrul acestui program, americanii și-au propus să ajungă, în acest deceniu, și pe Marte.

Cei care vor lua parte la această misiune a NASA au fost selectați dintr-un lot competitiv de 12.000 de candidați. Profilurile lor diverse au fost alese cu scopul de a îndeplini cele mai dificile misiuni de explorare a omenirii de până acum. Printre aceștia se numără oameni de știință de nivel înalt. Chris Williams, în vârstă de 38 de ani, este fizician medical și profesor asistent la Harvard, ale cărui cercetări s-au axat pe dezvoltarea unor tehnici de ghidare a imaginilor pentru tratamentele împotriva cancerului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Am fost foarte inspirat de misiunile de pe Lună în copilărie, așa că programul Artemis al NASA de a ne întoarce pe Lună într-un mod sustenabil este ceva ce mă pasionează cu adevărat”, a declarat el în cadrul unei videoconferințe.

Christina Birch are un doctorat în inginerie biologică de la MIT. Visele sale de a călători în spațiu au fost inspirate de munca pe care o făcea în propriul laborator.

„Probabil că abia când lucram în laborator, ca inginer biolog, făcând aceste experimente cu celule și proteine, am văzut că experimente similare se fac la bordul stației spațiale.”

Birch este o fostă ciclistă de pistă în echipa Statelor Unite ale Americii, care s-a calificat la Jocurile Olimpice și a câștigat medalii în Cupa Mondială la urmărire pe echipe și la cursa Madison. „Îmi place să am un plan sau un regim de antrenament și să lucrez pentru un obiectiv mare”, a explicat ea. Cu toate acestea, spre deosebire de numeroșii piloți experimentați aleși, Christina nu are experiență de zbor și așteaptă cu nerăbdare să se antreneze cu avionul.

Totodată, NASA are ca obiectiv o aterizare cu echipaj pe Lună în 2025. Spre deosebire de epoca Apollo, agenția spațială va realiza misiunea parțial cu ajutorul unor companii private, inclusiv SpaceX, iar aceasta va opera vehiculul de aterizare. Unul dintre viitorii astronauți se întoarce la NASA după o perioadă petrecută la compania lui Elon Musk, la care s-a alăturat în 2018.

Medicul Anil Menon are 45 de ani și este cel mai în vârstă din promoția de astronauți din 2021. A fost primul chirurg de zbor al SpaceX, după ce anterior a îndeplinit același rol pentru NASA, supervizând starea de sănătate a astronauților în misiuni. Menon a fost selectat după a cincea sa candidatură. El a fost omul care l-a scos pe francezul Thomas Pesquet din capsula Dragon, atunci când aceasta s-a prăbușit în noiembrie, după ce echipajul a petrecut șase luni în spațiu.

În ianuarie, noii recruți se vor prezenta la Centrul Spațial Johnson din Houston, Texas, unde vor începe doi ani de pregătire intensivă. Ei vor învăța cum să opereze și să întrețină Stația Spațială Internațională, vor efectua ieșiri în spațiu, își vor dezvolta abilitățile de robotică, vor opera în siguranță un avion de antrenament T-38 și vor învăța limba rusă pentru a comunica cu omologii lor.

„Va fi o mare schimbare pentru familiile noastre, dar este o nouă aventură interesantă”, a declarat Williams.