Nivelul de poluare permite descoperirea extratereștrilor. Prezența clorofluorocarburilor ar putea fi soluția

Dacă ai căuta urme ale unei civilizații extraterestre avansate din punct de vedere tehnologic, la ani lumină de noi, cum ai încerca să o faci? Prin clorofluorocarburii, spune, González Abad, un om de știință la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică.

Pe Pământ, diverse aparate, inclusiv cutii de aerosoli și frigidere, au eliberat aceste gaze de clorofluorocarburi ani de zile, în volume uriașe , înainte să ne dăm seama că acestea erodează stratul de ozon . Dacă o populație extraterestră și-ar fi poluat lumea așa cum am poluat-o noi în secolul al XX-lea, telescoapele ar putea să detecteze prezența clorofluorocarburilor în atmosfera planetei lor. Ar fi un indiciu, potențial, al unei culturi bogate în tehnologie în altă parte a universului, ceea ce oamenii de știință numesc „tehnosemnătură”.

De la lumină excesivă la resturile spațiale sau gazele dăunătoare din atmosfera unei planete extraterestre, diferite tipuri de detritus ar putea, teoretic, să dezvăluie prezența unei civilizații îndepărtate. Iar cum acum avem telescoape suficient de puternice pentru a detecta tehnosemnăturile, oameni de știință speră să găsească mai rapid viața extraterestră.

Detectarea cluoroflourocarburii cu James Webb ar putea fi posibilă dacă planeta poluată ar fi orbită în jurul unei mici stea pitică albă, deoarece acest lucru ar crește șansele ca niveluri de lumină să ajungă pe Pământ. Un alt gaz care ar putea fi detectat este dioxidul de azot, asta în condițiile în care pe Pământ, aproximativ 65% din dioxidul de azot provine din emisiile cauzate de mașini, nave, avioane și centrale electrice. Există riscul să presupunem că civilizațiile extraterestre vor fi foarte asemănătoare cu ale noastre, dar este un prim pas al oamenilor de știință.

Citește și:

Exit mobile version