- Este un obicei care datează încă din Epoca de Piatră, arată o nouă cercetare.
- Nicotina provine din planta de tutun, care este originară din America și a fost folosită de indigeni pentru proprietățile sale psihoactive cu mult înainte de sosirea coloniștilor europeni și de a duce această practică în Europa.
- Înainte de această descoperire, reziduurile de nicotină de pe pipele de fumat sugerau că primii consumatori de tutun trăiau în America de Nord în urmă cu aproximativ 3.000 de ani.
Planta de tutun a modelat destinele omenirii. Astăzi, substanța este folosită și consumată în mod abuziv de un miliard de oameni din întreaga lume.
Advertisment
Semințele carbonizate găsite într-o vatră străveche folosită de vânătorii-culegători în actualul Utah sugerează că oamenii au folosit tutunul cu mai mult de 12.000 de ani în urmă – cu 9.000 de ani mai devreme decât s-a documentat anterior și cu mult înainte ca agricultura să prindă rădăcini în America.
„Se poate spune că tutunul a avut un impact mai mare asupra modelelor globale din istorie decât orice altă substanță psihoactivă, dar cât de adânci sunt legăturile sale culturale a fost dezbătut pe scară largă”, se arată în studiu.
Recomandări
Vatra de la situl Wishbone din deșertul Great Salt Lake din Utah a fost descoperită în 2015 în timpul unei cercetări arheologice de rutină, a declarat Daron Duke, director și COO la Far Western Anthropological Research Group, Inc.Era o „mică pată neagră pe câmpiile noroioase deschise din Deșertul Marelui Lac Sărat”, a spus Duke, autorul principal al unui studiu privind descoperirea tutunului, publicat luni în revista Nature Human Behaviour.
Duke și colegii săi au excavat locul, care era înconjurat de artefacte din piatră și oase – unele dintre ele fiind expuse de vânt. Botanistul echipei a observat semințele odată ce acestea s-au întors în laborator. Acestea erau prea mici pentru a fi datate imediat, dar datele din trei mostre de carbon de pe vatră au indicat că oamenii din Epoca de Piatră au aprins focul cu aproximativ 12.300 de ani în urmă.
La acea vreme, deșertul ar fi fost o zonă umedă și o mare atracție pentru animalele sălbatice și pentru acești primii coloniști. Vârfurile de suliță făcute din obsidian găsite la vatră sugerează că oamenii străbăteau distanțe mari și vânau animale.
Echipa de cercetători a luat în calcul mai multe teorii
Nicotina provine din planta de tutun, care este originară din America și a fost folosită de indigeni pentru proprietățile sale psihoactive cu mult înainte de sosirea coloniștilor europeni și de a duce această practică în Europa.
Echipa a exclus posibilitatea ca semințele să fi ajuns în vatră prin mijloace naturale, fie prin conținutul stomacal al rațelor și al altor păsări acvatice ale căror oase au fost găsite în sit, fie ca urmare a utilizării plantei de tutun ca și combustibil.
Duke a declarat că ambele scenarii sunt puțin probabile. Plantele de tutun sunt toxice și nu sunt consumate de păsări sau animale, a explicat el. De asemenea, tutunul nu crește în zonele umede, așa că trebuie să fi fost adus din altă parte. În plus, îi lipsește țesutul lemnos pentru a genera un foc decent.
Semințele de tutun nu conțin nicotină, dar prezența lor sugerează că oamenii manipulau părțile plantei care au un efect intoxicant – frunzele și tulpinile curgătoare.
Poate, sugerează autorii studiului, tutunul era mestecat sau supt într-un quid (vată de fibre vegetale), iar oamenii scuipau semințele în foc. Quids au fost găsite în peșteri din regiune, inclusiv într-una aflată la doar 65 de kilometri la nord de vatră.
De asemenea, este posibil ca tutunul să fi fost fumat. Înainte de această descoperire, reziduurile de nicotină de pe pipele de fumat sugerau că primii consumatori de tutun trăiau în America de Nord în urmă cu aproximativ 3.000 de ani.
Partenerii noștri