• Noland Arbaugh e prima persoană cu un implant cerebral dezvoltat de Elon Musk.
  • În ciuda faptului că nu își poate mișca niciunul dintre membrele sale, Noland Arbaugh poate opera acum cursorul pe un computer folosindu-și propriile gânduri.
  • De asemenea, Noland a început să joace șah și să învețe japoneză.

Quadriplegicul Noland Arbaugh este prima persoană căreia i s-a introdus unul dintre implanturile cerebrale ale lui Elon Musk, scrie The Mirror.

În ciuda faptului că nu își poate mișca niciunul dintre membrele sale, Noland Arbaugh poate opera acum cursorul pe un computer folosindu-și propriile gânduri și chiar a început să joace șah și să învețe japoneză.

Noland Arbaugh avea doar 22 de ani și, ca student sportiv și inteligent, avea toată viața în față când a suferit un accident tragic care l-a lăsat tetraplegic. În vacanța de vară a mers să înoate într-un lac cu câțiva dintre prietenii săi, dar s-a lovit cu capul de ceva în apă, ceea ce i-a dislocat două vertebre la gât.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Medicii au confirmat că era paralizat de la gât în ​​jos și a trebuit să se mute înapoi la părinții săi, având nevoie de îngrijire constantă. A învățat să se deplaseze într-un scaun cu rotile, dar a petrecut multe ore în pat în fiecare zi, ridicându-se doar dacă avea ceva de făcut sau un vizitator.

Noland ar putea opera un iPad folosind un bețișor ținut în gură, dar dacă l-ar folosi prea mult timp, i-ar provoca răni și i-ar pune presiune pe gât și pe corp. În mod tragic, a simțit că este o povară pentru părinții și prietenii săi, care au înființat un sistem de sprijin, astfel încât să existe întotdeauna cineva în preajmă care să-l ajute. Vorbind pentru Independent, Nolan a explicat: „Nu este ușor să fii văzut ca un tetraplegic, după ce ai fost viața și sufletul partidului. M-am luptat cu ei să mă văd ca fiind fragil sau fragil. Aș avea atacuri de panică din cauza unor lucruri precum mâncatul și simțindu-mă îngrijorat că mă sufoc pentru că nu m-am putut abține în acest fel”.

Cu toate acestea, în septembrie anul trecut, unul dintre prietenii săi i-a spus despre un proces înființat de Neuralink, o companie de implanturi cerebrale co-fondată de omul de afaceri Elon Musk. Disperat să-și îmbunătățească calitatea vieții, Nolan a aplicat și în doar două zile a primit un e-mail înapoi de la Neuralink, cu un interviu în ziua următoare.

Patru luni mai târziu, la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, se afla în spital și se pregătea să facă operația de două ore în care spera că îi va reda o parte din independența de care se bucura cândva atât de liber. Nolan, acum în vârstă de 30 de ani, urma să fie primul om căruia i-a fost introdus un cip în cap într-un studiu clinic numit Telepatie.

Cipul de dimensiunea unei monede este o interfață creier-calculator (BCI) și este implantat sub craniu, unde 64 de fire neuronale sunt atașate la cortexul motor. Dispozitivul decodifică apoi mișcarea dorită a creierului persoanei și o traduce în comenzi computerizate. Dacă reușește, înseamnă că oamenii vor putea controla dispozitivele folosind doar gândurile lor.

Acesta ar fi un schimbător de joc pentru persoanele cu dizabilități precum Nolan, dar, deoarece a fost primul care a primit tehnologia, știa că există riscuri, deoarece obținea, în esență, cea mai „proastă” versiune a acesteia, cu îmbunătățiri și modificări în funcție de rezultate. El avea, de asemenea, îngrijorări cu privire la faptul că permite cuiva să deterioreze potențial o parte a corpului său care funcționa normal. „Ca tetraplegic, tot ce-mi mai rămâne este creierul”, explică el. „Este un lucru pentru care i-am mulțumit lui Dumnezeu în fiecare zi de la accidentul meu, că el m-a lăsat cu capacitatea mea de a gândi și cu personalitatea mea. Așa că a trebuit să mă gândesc să merg la o operație pe creier”.

A decis că riscul merită și le-a spus părinților săi să-l pună într-o casă dacă lucrurile mergeau prost, deoarece nu voia să fie o povară pentru ei. Nolan, un mare fan Musk, a simțit și el pasionat de tehnologie, dorind să ajute la progresul acesteia.

Au fost însă probleme – la câteva săptămâni după operațiune, un număr mare de fire i s-au desprins din creier și software-ul a trebuit să fie recalibrat pentru a putea recăpăta controlul asupra acestuia. Criticii tehnologiei se tem de siguranța ei, susținând că a provocat efecte secundare severe la maimuțe în timpul testelor, cum ar fi infecția cronică și paralizia, iar efectele pe termen lung asupra creierului sunt, desigur, necunoscute.

Cu toate acestea, până acum, pentru Nolan, aceasta a însemnat că acum poate folosi din nou rețelele sociale, deoarece poate scrie suficient de repede pentru a ține pasul datorită unei tastaturi virtuale care îl poate înțelege mult mai bine decât Siri. De asemenea, joacă șah online și învață japoneză. Cel mai important, l-a făcut mai fericit și cei apropiați au observat diferența în el. „M-a reconectat cu lumea exterioară”, spune el.

„Practic spun că zâmbesc mai mult. Le place schimbarea din mine”.