- Varianta XEC este un hibrid al subvariantelor omicron KS.1.1 și KP.3.3, având mutații care îi permit o legare mai eficientă de celulele umane.
- Simptomele sale sunt similare cu cele ale variantelor anterioare de Covid, incluzând febră, dureri în gât, tuse și pierderea simțului mirosului.
- Experții recomandă o monitorizare mai atentă a variantei XEC pentru a înțelege mai bine simptomele acesteia.
Oamenii de știință au avertizat că o variantă „mai contagioasă” a virusului Covid, denumită XEC, începe să se răspândească mai rapid în Europa și ar putea deveni în curând tulpina dominantă, scrie The Independent.
Advertisment
„În această conjunctură, varianta XEC pare să fie cea mai probabilă pentru viitor”, a declarat Eric Topol, director al Scripps Research Translational Institute din La Jolla, într-o postare pe X duminică.
Cercetătorii au prezis în august că această variantă ar putea avea nevoie de câteva săptămâni până la câteva luni pentru a lua avânt și a se răspândi mai rapid. „XEC preia cu siguranță conducerea”, a declarat Dr. Topol.
Recomandări
XEC, o sublinee a variantei omicron, a fost raportată pentru prima dată în Berlin, Germania, în iunie și se răspândește acum „destul de rapid” în Europa, America de Nord și Asia, potrivit analistului de date Covid Mike Honey.
Slovenia a înregistrat rate ridicate de infectare cu această variantă în luna august, deoarece peste 10% din eșantioanele de cazuri Covid din această țară conțineau XEC. Este un hibrid al subvariantelor omicron descoperite anterior – KS.1.1 și KP.3.3 – ale noului coronavirus care provoacă Covid. KS.1.1 este un tip de ceea ce se numește în mod obișnuit variantă FLiRT.
Aceasta se caracterizează prin mutații în moleculele de construcție fenilalanină (F) modificată în leucină (L) și arginină (R) în treonină (T) pe proteina spike pe care virusul o utilizează pentru a se atașa de celulele umane. A doua subvariantă omicron KP.3.3 aparține categoriei FLuQE, în care aminoacidul glutamină (Q) este transformat în acid glutamic (E) pe proteina spike, ceea ce face ca legarea acesteia de celulele umane să fie mai eficientă.
Până în prezent, s-a constatat că peste 500 de probe din 27 de țări, inclusiv Polonia, Norvegia, Luxemburg, Ucraina, Portugalia și China, conțin XEC. Analiștii indică o creștere puternică a acestei variante în Danemarca, Germania, Regatul Unit și Țările de Jos.
Pe măsură ce noul coronavirus continuă să evolueze, datele sugerează că XEC crește constant în fiecare zi, având un avantaj față de subvariantele cunoscute anterior.
Simptomele sale sunt similare cu cele ale variantelor Covid anterioare, inclusiv febră, dureri în gât, tuse, pierderea simțului mirosului, pierderea poftei de mâncare și dureri corporale.
Dar, deoarece este încă doar o sub-familie a aceleiași linii omicron, experții spun că menținerea la zi a vaccinurilor și a injecțiilor de rapel ar oferi o protecție suficientă împotriva bolilor grave și a spitalizării.
Cercetătorii au solicitat monitorizarea mai atentă a variantei XEC pentru a înțelege mai bine simptomele acesteia.
Citește și
- Sir Elton John a devenit EGOT la Premiile Emmy. Cine au fost marii câștigători ai serii
- Stephane Sejourne este nominalizat de Macron ca noul Comisar European. Thierry Breton a demisionat
- Europa Centrală este lovită de inundații istorice. Dunărea atinge un nivel record
Partenerii noștri