• De la începutul pandemiei, specialiștii încearcă să descopere motivul afecțiunii „Long Covid”.
  • Specialiștii Spitalului Universitar din Erlangen, estul Germaniei, au testat, cu succes, un medicament care ar putea ameliora sau chiar vindeca asa-numitul „Long Covid”.
  • Dacă un studiu mai amplu va confirma rezultatele încurajatoare ale medicamentului experimental, „BC-007” ar putea deveni speranța multor foști pacienți covid.

De la începutul pandemiei, specialiștii încearcă să descopere motivul afecțiunii „Long Covid”. Specialiștii Spitalului Universitar din Erlangen, din estul Germaniei, au testat, cu succes, un medicament care ar putea ameliora sau chiar vindeca afecțiunile „Long Covid”.

Unul dintre medicii spitalului, Bettina Hohberger, testează, regulat, capacitatea de concentrare a pacienților. În urma studiilor efectuate la o serie de pacienți, s-au constatat tulburări de circulație sanguină la nivel ocular.

„Frecvent, afecțiunile din organism pot fi descoperite analizând ochiul. Evoluția diabetului poate fi văzută în ochi. Tensiunea arterială, la fel, iar ceea ce constat, acum, la pacienții care au fost infectați cu coronavirus, este o circulație sanguină redusă la nivelul vaselor capilare.”, a spus Bettina Hohberger, medic oftalmolog la Spitalul Universitar din Erlangen.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În sângele recoltat de la pacienții care suferă de „Long Covid” au fost descoperiți anticorpi autoimuni, proteine care împiedică fluxul sanguin. Asemenea anticorpi apar și în bolile cardiovasculare și în afecțiunile oftalmologice.

Acum un an, un pacient, Axel Nagat, nu putea să urce treptele. După infecția cu coronavirus, a început să manifeste simptome „Long Covid”. Nu a mai putut să facă nicio activitate fizică și nici să se concentreze. A fost în concediu medical luni de zile.

„Vrei să te deplasezi înainte, dar nu poți să îți menții echilibrul. Nu merge. Vrei să îți atingi nasul cu degetul, nu reușești.”, relatează pacientul cu simptome „Long Covid”, citat de DW.

Anul trecut, în luna mai, acesta a găsit un leac pentru suferința sa tocmai la Spitalul Universitar din Erlangen. Ca pacient suferind de „Long Covid”, a primit un medicament experimental numit „BC-007”, pentru îmbunătățirea circulației sanguine. În două săptămâni, acesta s-a recuperat.

„Pot să gândesc, din nou. Am energie să mă mișc, să fac efort fizic fără să mă simt complet epuizat o săptămână după aceea. Pot să fac drumeții din nou. Este ca și cum m-aș fi născut din nou. Altfel n-am cum să explic.”, a spus Axel Nagat.

Medicii din Spitalul Universitar au fost surprinși de rapiditatea cu care medicamentul a acționat la primul pacient. Lui Axel Nagat, i-au urmat alți trei bolnavi. După primele rapoarte privind eficiența medicamentului experimental, clinica a fost asaltată cu cereri.

Tratarea multor pacienți cu medicamentul experimental „BC-007” nu este posibilă deocamdată

Însă, tratarea multor pacienți cu medicamentul experimental „BC-007” nu este posibilă deocamdată, întrucât medicamentul nu a fost, încă, probat pe piață. Următorul pas este un studiu amplu privind eficacitatea acestuia, spun specialiștii.

„Sperăm să putem ajuta foarte mulți pacienți, dar știm și că Long covid nu este un grup unitar. Există oameni care, după infecție, rămân cu leziuni pe plămâni, iar acesta nu este un mecanism autoimun, deci medicamentul nu poate fi administra. Dar pentru pacienții la care simptomele Long covid sunt cauzate de un mecanism autoimun sperăm la o îmbunătățire”, spune medicul oftalmolog, Bettina Hohberger.

Dacă un studiu mai amplu va confirma rezultatele, până acum încurajatoare ale medicamentului experimental, „BC-007” ar putea deveni speranța multor foști pacienți covid.