• Cercetătorii din Suedia au identificat deja un nou tip de coronavirus larg răspândit și obișnuit în rândul șoarecilor, pe care l-au numit Grimsö.
  • Liliecii și pangolinii nu sunt singurele animale sălbatice care poartă noile coronavirusuri.
  • De asemenea, rozătoarele precum șobolanii și șoarecii pot transmite virusuri, care uneori pot fi transmisi la oameni.

Cercetătorii din Suedia au identificat deja un nou tip de coronavirus larg răspândit și obișnuit în rândul șoarecilor, pe care l-au numit Grimsö.

Liliecii și pangolinii nu sunt singurele animale sălbatice care poartă noile coronavirusuri. De asemenea, rozătoarele precum șobolanii și șoarecii pot transmite virusuri, care uneori pot fi transmisi la oameni.

„Nu știm încă ce potențiale amenințări poate aduce virusul Grimsö la adresa sănătății publice. Cu toate acestea, pe baza observațiilor noastre și a coronavirusurilor anterioare identificate, există motive întemeiate pentru a continua să monitorizăm coronavirusul printre rozătoarele sălbatice ”, a adăugat Virologul Oke Lundqvist.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Șoarecii sunt una dintre cele mai comune rozătoare din Europa. Căile lor se intersectează adesea cu specia noastră și sunt gazde cunoscute pentru virusul Puumala, care provoacă febră hemoragică, cunoscută sub numele de nefropatie epidemică la om, potrivit unui studiu publicat în revista științifică Viruses.

Atunci când caută refugiu de condițiile meteorologice nefavorabile, șoarecii se refugiază în clădirile construite de om, ceea ce crește riscul de a contracta boala pe care o poartă în gospodăriile lor.

Chiar înainte de începerea pandemiei de COVID-19, Lundqvist și colegii lui încearcă să monitorizeze bolile la rozătoare pentru a prezice mai bine răspândirea virusurilor în fauna sălbatică. Având în vedere ritmul neobosit al schimbărilor climatice și al distrugerii habitatului, există toate șansele ca interacțiunea noastră cu rozătoarele să crească în viitor.

Între 2015 și 2017, cercetătorii de la Uppsala au studiat 450 de șoareci într-o zonă la vest de Stockholm numită Grimsio. Testând animalele pentru coronavirus, echipa a descoperit un nou beta-coronavirus care circulă în 3,4% din probă.