O barcă mayaşă din lemn, veche de 1.000 de ani, descoperită aproape intactă în Mexic

Sursa: Reuters
  • Măsurând peste 1,6 metri, barca a fost găsită aproape complet intactă, scufundată într-un lac cu apă dulce lângă ruinele orașului mayaș Chichen Itza.
  • Institutul de antichități din Mexic (Inah) spune că este posibil să fi fost folosit pentru a extrage apă sau pentru depunerea obiectelor folosite în ritualuri.
  • Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor de construcție ale unei căi ferate turistice, cunoscută sub numele de Trenul Maya.

Arheologii au descoperit, în sudul Mexicului, o barcă mayașă din lemn, despre care se crede că are peste 1.000 de ani, scrie BBC.

Măsurând peste 1,6 metri, barca a fost găsită aproape complet intactă, scufundată într-un lac cu apă dulce lângă ruinele orașului mayaș Chichen Itza.

Institutul de antichități din Mexic (Inah) spune că este posibil să fi fost folosit pentru a extrage apă sau pentru depunerea obiectelor folosite în ritualuri.

Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor de construcție ale unei căi ferate turistice, cunoscută sub numele de Trenul Maya.

Într-o declarație, Inah a spus că arheologii au descoperit și obiecte din ceramică, un cuțit folosit în cadrul ritualurilor și picturi murale cu palme pe o stâncă.

Experții de la Universitatea Sorbona din Paris au ajutat la stabilirea vârstei și tipului exact al bărcii, se arată în comunicat. Un model 3D al acestuia ar putea fi realizat pentru a permite realizarea de replici și pentru a facilita studiile suplimentare, a mai arătat sursa citată.