• Antonia, un dihor clonat, a dat naștere la doi pui perfect sănătoși – un mascul și o femelă.
  • Antonia, mama clonată, are un ADN de trei ori mai valoros decât media speciei.
  • David Jachowski avertizează că fără conservarea habitatului natural, clonarea singură nu poate salva speciile amenințate.

Ai șansa să fii martor la o premieră mondială în lumea științei. Salvarea speciilor pe cale de dispariție nu mai pare atât de grea. Câțiva cercetători au reușit ceva ce părea imposibil – o clonă a devenit mamă pentru prima dată în istorie. Este momentul în care știința demonstrează că poate învinge timpul și poate readuce la viață specii care păreau pierdute pentru totdeauna.

Despre ce specie vorbim mai exact?

Vorbim despre dihorul cu picioare negre, o specie care în 1979 era considerată dispărută. Antonia, un dihor clonat, a dat naștere la doi pui perfect sănătoși – un mascul și o femelă. Este pentru prima dată când o clonă reușește să se reproducă.

Cum s-a ajuns la acest moment?

Este o poveste fascinantă. Totul a început cu ultimii 18 dihori sălbatici găsiți în Wyoming în 1981. Din țesutul unuia dintre ei, numit Willa, care a murit la grădina zoologică din San Diego în 1988, a fost clonată Antonia. Materialul ei genetic este extrem de valoros – are de trei ori mai multe variații genetice decât dihorii care trăiesc astăzi în sălbăticie.

Recomandări

ADIO DATING APPS?!
CONTROVERSA KENNEDY
UNDE INVESTEȘTI?
CĂLIN DECLARĂ 0 CHELTUIELI
DIAGNOSTICUL LUI FOXX
ACUZAT DE VIOL

Acum, specia numără aproximativ 350 de exemplare în libertate, dar încă se confruntă cu probleme serioase de supraviețuire, de la boli până la pierderea habitatului natural. Totuși, experții sunt împărțiți în privința eficienței clonării ca metodă de salvare a speciilor pe cale de dispariție.

David Jachowski, ecologist specializat în viața sălbatică, avertizează că fără conservarea habitatului natural, clonarea singură nu poate salva speciile amenințate.

Citește și