• Arheologii au descoperit în România o colecție de inele de aur, mărgele și o brățară din Epoca Cuprului.
  • Directorul muzeului, Gabriel Moisa, a declarat că bijuteriile au fost îngropate cu o femeie „extrem de bogată”.
  • 169 de inele de aur ultra rare au fost concepute pentru a fi purtate în părul unei femei, spun arheologii.

Arheologii din România au descoperit o colecție extraordinară de inele antice din aur pe care o femeie de acum 6.500 de ani le purta în păr.

Tezaurul dintr-un mormânt din Epoca Cuprului include 169 de inele de aur, 800 de mărgele din os și o brățară ornată din cupru în spirală, descoperite de o echipă de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, România.

Bijuteriile au fost așezate într-un mormânt al unei femei „extrem de bogate”, a declarat directorul muzeului, Gabriel Moisa, relatează businessinsider.com.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Arheologii au identificat rămășițele ca aparținând unei femei pe baza dimensiunii scheletului și a faptului că a fost îngropată fără arme. Scheletul a indicat, de asemenea, că era înaltă și bine hrănită, iar starea bună a dinților săi a oferit o dovadă în plus că se bucura de un statut de lux.

Descoperirile datează de acum 6.500 de ani, din epoca cuprului. Călin Ghemiș, arheologul șef al proiectului, a descris descoperirile ca fiind o „descoperire fenomenală”, spunând că „o astfel de comoară nu mai există în Europa Centrală și de Est”.

Muzeul dorește să afle mai multe despre femeia cu care au fost îngropate comorile. Oasele au fost trimise la laboratoare din Marosvásárhely și Olanda pentru aflarea vârstei și testarea ADN-ului.

„Vrem să aflăm din ce fel de cultură făcea parte persoana respectivă și, de asemenea, dacă inelele au fost făcute din aur din Arhipelagul Transilvaniei”, a declarat Moisa.