• O echipă de cercetători din Chicago, Florida și Northwestern propune o nouă metodă de terraformare a planetei Marte.
  • Nanoparticule de fier și aluminiu, proiectate în atmosfera marțiană, ar putea încălzi planeta prin absorbția și difuzarea luminii solare.
  • Aceasta metodă prezintă provocări tehnice și incertitudini, necesitând investiții masive.

Terraformarea planetei Marte, procesul de transformare a atmosferei și temperaturii planetei pentru a o face locuibilă pentru oameni, este o idee care a fascinat comunitatea științifică de câteva decenii. Au fost propuse diferite metode, cum ar fi crearea unei magnetosfere artificiale sau introducerea de gaze cu efect de seră pentru a încălzi atmosfera planetei și a crea elementele esențiale ale vieții. Într-un articol publicat de Science Advances, o echipă de cercetători de la Universitățile din Chicago, Florida și Northwestern prezintă un studiu de fezabilitate al unui proces unic de terraformare a planetei roșii.

Modelul constă în crearea unui efect de seră artificial prin dispersarea nanoparticulelor în atmosfera marțiană. Aceasta implică nano-tije de aproximativ 9 micrometri lungime fabricate în situl din materiale abundente pe Marte, cum ar fi aluminiu și fier. Proiectate în atmosferă folosind „fântâni de particule”, aceste nanoparticule ar absorbi și împrăștia lumina soarelui către suprafață, blocând în același timp radiația infraroșie termică emisă de suprafață si provocând astfel încălzirea. Nanoparticulele ar fi de peste 5.000 de ori mai eficiente decât gazele cu efect de seră în încălzirea planetei Marte.

Cum ar funcționa terraformarea?

Odată dispersate în atmosfera marțiană, nanoparticulele s-ar depune de peste 10 ori mai lent decât praful natural marțian. Acestea ar rămâne în suspensie pentru perioade lungi de timp, maximizându-și efectul de încălzire fără a fi nevoie să fie reînnoite foarte frecvent.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI

Conform simulărilor climatice, o densitate a nano-tijelor de aluminiu de 160 mg/m² ar putea duce la o încălzire semnificativă, permițând menținerea apei lichide vara în regiunile care conțin gheață de suprafață. Apa lichidă ar elibera mai mult CO2, ceea ce ar crește presiunea atmosferică în câteva luni, speculează oamenii de știință. Apoi ar fi creată o buclă de feedback pozitiv care ar amplifica efectul de seră și încălzirea globală.

Cât de fezabil este acest nou model?

Deși foarte promițătoare pe hârtie, terraformarea planetei Marte folosind nanoparticule ridică provocări tehnice și nu este lipsită de incertitudini. În primul rând, producerea și dispersarea nanoparticulelor în cantități suficiente ar necesita dezvoltarea unor tehnologii specifice și complexe care rămân de definit.
Presupunând că încălzirea atmosferei marțiene suficientă pentru a iniția topirea gheții de suprafață are loc într-un deceniu, efectele acestei încălziri pentru a realiza terraformarea favorabilă vieții umane ar dura probabil câteva secole.

În orice caz, un astfel de proiect ar necesita investiții considerabile care trebuie evaluate tocmai pentru a aprecia relevanța acestei metode de terraformare.

Citește și