• Monede, arme, bijuterii și alte obiecte de valoare sunt adesea găsite în mormintele antice ale unor persoane importante, dar arheologii au descoperit recent un obiect funerar cu adevărat rar: un scaun pliabil din metal.
  • Construit dintr-un cadru de fier, scaunul medieval măsoară aproximativ 70 pe 45 de centimetri atunci când este pliat și a fost găsit luna trecută de o echipă de arheologi de la Biroul de stat bavarez pentru protecția monumentelor (BLfD) în Endsee, un sat din sud-estul Germaniei.
  • Hubert Fehr, un arheolog de la BLfD, a declarat pentru Live Science că scaunul datează din anii 600 d.Hr. și a fost îngropat împreună cu femeia care a murit la vârsta de 40 sau 50 de ani.

Monede, arme, bijuterii și alte obiecte de valoare sunt adesea găsite în mormintele antice ale unor persoane importante, dar arheologii au descoperit recent un obiect funerar cu adevărat rar: un scaun pliabil din metal.

Construit dintr-un cadru de fier, scaunul medieval măsoară aproximativ 70 pe 45 de centimetri atunci când este pliat și a fost găsit luna trecută de o echipă de arheologi de la Biroul de stat bavarez pentru protecția monumentelor (BLfD) în Endsee, un sat din sud-estul Germaniei.

Hubert Fehr, un arheolog de la BLfD, a declarat pentru Live Science că scaunul datează din anii 600 d.Hr. și a fost îngropat împreună cu femeia care a murit la vârsta de 40 sau 50 de ani.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Deși este prea devreme după săpături pentru a cunoaște identitatea femeii”, a spus Fehr, „știm că aceasta avea un statut social ridicat, după cum reiese din obiectele funerare găsite la locul de înmormântare”.

Deși a supraviețuit doar partea metalică a scaunului, este posibil ca acesta să fi fost construit din alte materiale, cum ar fi lemnul și pielea, a spus el. O radiografie a scaunului ar putea dezvălui detalii suplimentare despre construcția sa. Fierul scaunului este acoperit cu straturi de coroziune și, uneori, în aceste straturi se găsesc părți de lemn și piele care au rezistat.

În general, înmormântările cu scaune sunt incredibil de rare, existând doar o singură altă înmormântare descoperită în Germania, în întreaga Europă, 29 de morminte din Evul Mediu timpuriu au înmormântări cu scaune, însă doar șase sunt construite din fier. Deoarece aceste scaune erau adesea construite din materiale organice, cum ar fi lemnul, fildeșul, pielea sau țesătura, singurele elemente care au supraviețuit sunt adesea cuiele care le țineau împreună sau cadrele metalice.

Din cauza rarității și simbolismului scaunelor, cercetătorii consideră aceste bunuri funerare „cadouri speciale”, potrivit unei declarații traduse.

„Scaunul pliabil avea o semnificație simbolică foarte specifică în antichitate și era folosit ca insignă sau semn de putere pentru episcopi, preoți, ofițeri și alte persoane cu rang social înalt, care erau adesea bărbați în Germania patriarhală”, a declarat Fehr.

„În mod surprinzător, majoritatea înmormântărilor cu scaune care au fost găsite sunt legate de tumbe ale femeilor, ceea ce arată că acestea erau, de asemenea, legate de acest limbaj general al simbolurilor legate de semnele de putere”.

În plus față de scaun, situl conținea o sumedenie de alte bunuri funerare, inclusiv un colier de perle care includea mărgele mici de sticlă multicolore, drapate în jurul gâtului scheletului; o centură cu mai multe broșe, un fus de tors folosit pentru a învârti manual fire și un os de animal, posibil de la coasta unei vaci, care probabil a servit ca ofrandă.


În cele din urmă, o perlă mare de sticlă cu un model millefiori, ceea ce înseamnă că era pătată cu diferite culori de sticlă care au fost topite împreună, i-a ajutat pe arheologi să estimeze data înmormântării.

„Cele mai multe mărgele au fost făcute din sticlă în acea perioadă, dar stilurile s-au schimbat rapid în ceea ce privește culoarea și forma lor”, a spus el. „Galbenul a fost folosit în principal în jurul anului 600 d.Hr.”.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, mormântul unui bărbat lângă femeie. Deși identitatea bărbatului este, de asemenea, necunoscută, acesta a fost îngropat cu un set complet de arme, inclusiv o lance, un scut și o lopată, un pieptene pentru picioare folosit, cel mai probabil, pentru îngrijirea oilor, o centură cu o cataramă de bronz și o pungă de centură, potrivit comunicatului.

Cercetătorii plănuiesc să radiografieze curând scaunul pentru a vedea dacă acesta va dezvălui vreun indiciu cu privire la identitatea femeii și la construcția scaunului.