• Dubla lovitură a condițiilor meteorologice solare ar putea fi resimțită de liniile electrice și de emițătoarele radio de pe tot globul și ar putea provoca chiar efecte de „aurora boreală” în unele părți din SUA.
  • Oamenii de știință au avertizat că planeta Pământ va fi lovită de o dublă erupție solară.
  • În spatele acestor evenimente ciudate se află o gaură uriașă în atmosfera solară, care permite particulelor încărcate să scape în sistemul solar cu o forță mare.

Un curent de vânt solar cauzat de o gaură în atmosfera Soarelui va fi proiectat spre planeta noastră, urmat de un nor de particule încărcate care va crea o „furtună geomagnetică”.

Centrul de prognoză meteo-spațială din SUA a emis o alertă pentru această furtună, care ar putea avea un impact asupra transmisiilor de unde radio și a rețelelor electrice din întreaga lume.

Acesta a declarat că furtuna ar putea cauza pierderea semnalelor radio de înaltă frecvență la latitudini mari, ar putea cauza probleme pentru sateliți și chiar fenomene asemănătoare cu cele ale aurorei boreale în unele zone din SUA, precum New York, Washington și Wisconsin.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În spatele acestor evenimente ciudate se află o gaură uriașă în atmosfera solară, care permite particulelor încărcate să scape în sistemul solar cu o forță mare. Efectele asupra Pământului ar putea dura câteva zile.

Fluxul de particule aruncate spre Pământ este cunoscut sub numele de „ejecție de masă coronală” și, deși nu sunt neobișnuite, nu se combină adesea cu vântul solar puternic, care se pare că pe 1 octombrie va provoca efecte moderate asupra vremii spațiale.

Activitatea solară este măsurată prin cantitatea de câmpuri magnetice de pe suprafața Soarelui, iar un număr mai mare de câmpuri magnetice cresc șansele de apariție a unor fluxuri mari de particule. Numărul de pete solare se modifică pe parcursul a 11 ani, în cadrul unui „ciclu solar”, care în prezent este în creștere și care va atinge probabil un vârf în 2025.

În prezent, oamenii de știință nu înțeleg pe deplin acest fenomen ciudat, dar unii oameni aflați la altitudini mari sau în avioane ar putea fi expuși riscului de expunere la particule solare, iar efectele asupra organismului uman nu sunt bine studiate.

În octombrie 2015, un avion de cercetare deținut de National Science Foundation a înregistrat un vârf uriaș de radiații atmosferice provocat de același eveniment solar în timp ce zbura între Antarctica și America de Sud. Timp de câteva minute, avionul său a zburat printr-o cantitate dublă de radiații normale din atmosfera terestră, niveluri considerate extrem de periculoase.