• Nava spațială Tianwen-1 a ajuns cu succes pe Marte în februarie 2021, în cadrul misiunii inaugurale a Chinei.
  • Aceasta a documentat fotografic întreaga suprafață a planetei, după ce a înconjurat-o de peste 1.300 de ori.
  • Printre imagini se numără primele fotografii realizate de China cu polul sud marțian, unde sunt blocate aproape toate resursele de apă.

O navă spațială chineză fără echipaj a strâns date imagistice care acoperă întreaga suprafață a planetei Marte. Au fost surprinse inclusiv imagini ale polului său sudic, unde a fost descoperită apă. Nava a înconjurat planeta de peste 1.300 de ori de la începutul anului trecut, a anunțat miercuri presa de stat.

Nava spațială Tianwen-1 a ajuns cu succes pe Marte în februarie 2021, în cadrul misiunii inaugurale a Chinei. De atunci, un rover robotizat a desfășurat cercetări pe suprafață, în timp ce alte echipamente au supravegheat planeta din spațiu.

Printre imaginile preluate din spațiu se numără primele fotografii realizate de China cu polul sud marțian, unde sunt blocate aproape toate resursele de apă ale planetei. În 2018, o sondă orbitală operată de Agenția Spațială Europeană descoperise apă sub gheața de la polul sud al planetei. Localizarea apei din subsol este esențială pentru a determina potențialul planetei pentru viață, precum și pentru a oferi o resursă permanentă pentru orice explorare umană acolo.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Alte imagini includ fotografii ale canionului Valles Marineris, lung de 4.000 de kilometri. Au fost surprinse craterele de impact de pe înălțimile din nordul planetei Marte, cunoscute sub numele de Arabia Terra. Tianwen-1 a trimis, de asemenea, imagini de înaltă rezoluție ale marginii vastului crater Maunder și o perspectivă asupra vulcanului Ascraeus Mons, înalt de 18.000 de metri. Acest vulcan a fost detectat pentru prima dată de nava spațială Mariner 9 a NASA în urmă cu cinci decenii.