- O navă spațială chineză a aterizat duminică pe partea îndepărtată a Lunii pentru a colecta mostre de sol și roci.
- Este a doua proiectată pentru a aduce mostre, după Chang’e 5, care a făcut acest lucru de pe partea apropiată în 2020.
- Programul lunar face parte dintr-o rivalitate tot mai mare cu SUA – încă lider în explorarea spațială – și cu alte țări, inclusiv Japonia și India.
O navă spațială chineză a aterizat duminică pe partea îndepărtată a Lunii pentru a colecta mostre de sol și roci care ar putea oferi informații despre diferențele dintre această regiune mai puțin explorată și partea apropiată.
Modulul de aterizare a aterizat la ora 6:23 a.m., ora Beijingului, într-un crater uriaș cunoscut sub numele de Bazinul Polul Sud-Aitken, a declarat Administrația Națională Spațială Chineză, citată de AP.
Misiunea este a șasea din cadrul programului de explorare a Lunii Chang’e, care poartă numele unei zeițe chineze a Lunii. Este a doua proiectată pentru a aduce mostre, după Chang’e 5, care a făcut acest lucru de pe partea apropiată a Lunii în 2020.
Programul lunar face parte dintr-o rivalitate tot mai mare cu SUA – încă lider în explorarea spațială – și cu alte țări, inclusiv Japonia și India. China și-a trimis propria stație spațială pe orbită și trimite constant echipaje acolo.
China își propune să trimită o persoană pe Lună înainte de 2030, ceea ce ar face-o a doua țară după Statele Unite care ar face acest lucru. America plănuiește să trimită din nou astronauți pe Lună – pentru prima dată în ultimii 50 de ani – deși NASA a amânat data până în 2026.