• Oamenii de știință din sud-vestul Chinei, aflați într-o expediție de săpături, au descoperit ceea ce ei cred că este cea mai veche fosilă a unui gibon și spun că au rezolvat o parte a unui mister de lungă durată cu privire la lanțul evolutiv al maimuțelor.
  • Fosila a fost dezgropată în provincia chineză Yunnan, iar oamenii de știință spun că datează cu câteva milioane de ani mai mult decât specimenele existente, potrivit rezultatelor publicate în Journal of Human Evolution.
  • Pentru că sunt mai mici ca mărime decât alte maimuțe, gibonul – care face parte din familia hylobatidae a maimuţelor – este adesea numit „maimuța mică” în comparație cu maimuțele mari”, care sunt mai înalte.

Oamenii de știință din sud-vestul Chinei, aflați într-o expediție de săpături, au descoperit ceea ce ei cred că este cea mai veche fosilă a unui gibon și spun că au rezolvat o parte a unui mister de lungă durată cu privire la lanțul evolutiv al maimuțelor.

Fosila a fost dezgropată în provincia chineză Yunnan, iar oamenii de știință spun că datează cu câteva milioane de ani mai mult decât specimenele existente, potrivit rezultatelor publicate în Journal of Human Evolution.

Pentru că sunt mai mici ca mărime decât alte maimuțe, gibonul – care face parte din familia hylobatidae a maimuţelor – este adesea numit „maimuța mică” în comparație cu maimuțele mari”, care sunt mai înalte.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Maimuța mică fosilizată găsită în China se numește Yuanmou Pithecus xiaoyuan.

Cercetătorii au declarat că fosila indică faptul că gibonul avea o mărime similară cu cea a gibonilor de astăzi și cântărea aproximativ 13 kilograme. Aceștia cred că avea aproximativ 2 ani când a murit.

Descoperirea aruncă o nouă lumină asupra unei întrebări legate de evoluția maimuțelor.

Studiile genetice indică faptul că hylobatidele au deviat de la descendența care a dus la maimuțele mari și la oameni în urmă cu aproximativ 17-22 milioane de ani, astfel că există încă un gol de 10 milioane de ani în arhiva de fosile care trebuie umplut”, a declarat Terry Harrison, unul dintre autorii studiului, într-o declarație.

„Cu o explorare continuă a zonelor de fosile promițătoare din China și din alte părți ale Asiei, se speră că descoperirile suplimentare vor ajuta la umplerea acestor lacune critice în istoria evolutivă a hylobatidelor.”

„Dovezile definitive pentru istoria de fosile evolutivă a hylobatidelor sunt necunoscute înainte de Pleistocenul timpuriu”, se arată în studiu. „Lipsa unei înregistrări în timpuri adânci este deconcertantă, având în vedere că dovezile moleculare indică faptul că hylobatidele au deviat de la alți hominoizi”.

Se crede că gibonii sunt cei mai rapizi dintre toate mamiferele care trăiesc în copaci și nu zboară. Familia hylobatidelor conținea în trecut un singur gen, dar acum este împărțită în patru genuri separate și 20 de specii.

Rămășițele de fosile ale Hylobatidelor sunt foarte rare, iar cele mai multe specimene sunt dinți izolați și oase fragmentare de maxilar găsite în regiuni rupestre din sudul Chinei și sud-estul Asiei, datând de cel mult 2 milioane de ani”, a adăugat Harrison.

Această nouă descoperire extinde arhiva de fosile a hylobatidelor până în urmă cu 7-8 milioane de ani și, mai precis, ne îmbunătățește înțelegerea evoluției acestei familii de maimuțe”.