- Tianlong-3 este o rachetă mare purtătoare de lichid, proiectată pentru a contribui la construirea rețelei de internet prin satelit a Chinei.
- Accidentul survine la doar câteva zile după ce modulul lunar Chang’e-6 al Chinei s-a întors pe Pământ din spațiu.
- După desprinderea primului etaj, computerul de bord a oprit automat racheta, care s-a prăbușit în munți.
O rachetă chineză s-a prăbușit după ce a fost lansată accidental în timpul unui test la sol duminică, a declarat compania sa Space Pioneer, conform CNN.
Accidentul s-a produs atunci când primul etaj al rachetei Tianlong-3 s-a desprins de platforma de lansare în timpul unui test, din cauza unei defecțiuni structurale. Aceasta a aterizat într-o zonă colinară a orașului Gongyi din centrul Chinei.
„Din cauza unei defecțiuni structurale a conexiunii dintre corpul rachetei și platforma de testare, prima etapă a rachetei s-a desprins de platforma de lansare”, a declarat Space Pioneer, cunoscut și sub numele de Beijing Tianbing Technology.
„După decolare, computerul de bord a fost oprit automat, iar racheta a căzut în munții adânci, la 1,5 kilometri [0,9 mile] sud-vest de platforma de testare. Corpul rachetei a căzut în munte și s-a dezintegrat”.
Nu au existat răniți în urma accidentului, a declarat compania, deoarece oamenii din zonă au fost evacuați înainte de testul rachetei.
Space Pioneer, o companie lider în sfera rachetelor comerciale, este specializată în rachete cu propulsie lichidă. În aprilie 2023, aceasta a lansat cu succes racheta Tianlong-2, făcând din companie primul operator de lansare comercială din China care a trimis în spațiu o rachetă cu purtător de lichid și a intrat cu succes pe orbită, potrivit mass-media de stat.
Tianlong-3, racheta care s-a prăbușit duminică, este o rachetă mare purtătoare de lichid. Aceasta a fost proiectată pentru a contribui la construirea rețelei de internet prin satelit a Chinei.
Performanța produsului rachetei este comparabilă cu Falcon 9 de la SpaceX, potrivit Space Pioneer, adăugând că aceasta va fi capabilă să lanseze racheta de peste 30 de ori pe an după primul zbor reușit al rachetei.
Accidentul are loc la doar câteva zile după ce modulul lunar Chang’e-6 al Chinei s-a întors pe Pământ din spațiu, unde a colectat primele mostre de pe partea îndepărtată a Lunii.
Misiunea a reprezentat o etapă-cheie în „visul etern” al Chinei – astfel cum a fost formulat de liderul chinez Xi Jinping – de a transforma țara într-o putere spațială dominantă și vine în contextul în care o serie de țări, inclusiv Statele Unite, își intensifică propriile programe de explorare a Lunii.