• Dracula este unul dintre cele mai cunoscute personaje literare din toate timpurile și unul dintre cele care a fost adus pe marele ecran de cele mai multe ori.
  • Dar în spatele personajului Dracula se afla o persoană reală, iar acum suntem pe cale să aflăm detalii inedite despre ea.
  • „Cu ajutorul analizei noastre, sperăm să primim o imagine a unui portret molecular al lui Vlad ‘Dracula’ în momentul în care a scris sau semnat aceste scrisori”, conchide Gleb Zilberstein.

Dracula este unul dintre cele mai cunoscute personaje literare din toate timpurile și unul dintre cele care a fost adus pe marele ecran de cele mai multe ori. Dar în spatele personajului Dracula se afla o persoană reală, iar acum suntem pe cale să aflăm detalii inedite despre ea.

După cum relatează The Guardian, Gleb și Svetlana Zilberstein sunt doi oameni de știință care vor să extragă materialul genetic din scrisorile scrise de Vlad Țepeș, inspirația istorică pentru condeiul de vampiri al lui Bram Stoker, din sudoarea, amprentele și saliva acestuia. Cei doi, care au fost supranumiți „detectivii proteinelor”, deși preferă chimiștii istorici”, pot construi o imagine nu numai a constituției fizice a voievodului valah care a devenit cunoscut sub numele de Vlad Țepeș pentru modul în care își executa dușmanii, ci și a condițiilor de mediu în care a trăit.

„Treaba noastră este să găsim urmele biochimice rămase din momentul în care obiectul istoric a fost creat sau când a fost folosit de un personaj istoric”, explică Gleb Zilberstein.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Atunci când sunt găsite „biomolecule istorice”, începem să le analizăm. Adică, determinăm compoziția moleculară și vârsta moleculelor istorice. Noi determinăm în principal proteinele și metaboliții”, continuă cercetătorul. Aceste molecule sunt mai stabile decât ADN-ul și oferă mai multe informații despre condițiile de mediu, starea de sănătate, stilul de viață și nutriția persoanei istorice căreia i-au aparținut moleculele istorice”, spune Zilberstein.

Exemplele lui Bulgakov și Cehov

Soții Zilberstein s-au născut în Kazahstan, iar în ultimii 26 de ani au locuit și au lucrat în Tel Aviv, Israel. Împreună cu profesorul Pier Giorgio Righetti de la Universitatea Politehnică din Milano, aceștia au dezvoltat analiza biochimică utilizată pentru a extrage proteine din obiectele atinse sau purtate de persoane decedate de mult timp. Primul lor experiment a fost făcut pe manuscrisul original al romanului Maestrul și Margareta” al scriitorului sovietic Mihail Bulgakov.

Gleb Zilberstein a declarat: „Am găsit urme de morfină și proteine de patologie renală în paginile manuscrisului, ceea ce dovedește că l-a scris sub influența medicamentelor pe care le folosea pentru a calma durerile acute la rinichi.

După Bulgakov, am lucrat la Anton Cehov. Am analizat tricoul în care a murit și ultima sa scrisoare. Cehov suferea de tuberculoză și a folosit diverse substanțe ca analgezice, dar a murit din cauza unui atac cerebral. După Cehov, am început să investigăm scrisoarea lui George Orwell către Moscova și am găsit urme de tuberculoză, pe care acesta a contractat-o în Spania”, adaugă cercetătorul. Zilberstein a spus că analiza oferă o imagine a stilului de viață al persoanei respective și a factorilor din mediul înconjurător în momentul în care a manipulat probele la care lucrează.

În cazul lui Vlad Țepeș, este vorba de o scrisoare pe care acesta a scris-o la 4 august 1475 către locuitorii din Sibiu, un oraș din România de astăzi, informându-i că în scurt timp își va stabili reședința în orașul lor.

„Cu ajutorul analizei noastre, sperăm să primim o imagine a unui portret molecular al lui Vlad ‘Dracula’ în momentul în care a scris sau semnat aceste scrisori, adică starea sa de sănătate, ce mânca și care era atmosfera din jurul său”, conchide Gleb Zilberstein.