• Papagalul albastru din specia Spix macaw dispăruse din sălbăticie acum mai bine de 20 de ani.
  • În urma unui program de repopulare, ecologiștii au reușit să elibereze mai multe păsări în habitatul natural din Brazilia.
  • Această specie de păsări exotice dispăruse din sălbaticie datorită distrugerii habitatului si a colecționarilor care le capturau.

Spix macaw, o specie de papagali care dispăruse în sălbăticie, prosperă acum în America de Sud, în urma unui program reușit de reproducere.

În urmă cu 20 de ani, viitorul acestei păsări nu putea fi mai sumbru. Ultimul membru al acestei specii distincte de papagali dispăruse din sălbăticie, lăsând doar câteva zeci de păsări în cuștile colecționarilor din întreaga lume. Dar, datorită unui proiect internațional remarcabil de salvare, păsările – cu capetele lor gri și penajul albastru viu – au revenit în mod uimitor. Un stol zboară acum liber deasupra vechii sale patrii din Brazilia, după ce a fost eliberat acolo în urmă cu o lună. În cursul acestui an, ecologiștii intenționează să elibereze mai multe păsări și speră ca papagalii să înceapă să se înmulțească în sălbăticie în primăvara anului viitor.

Papagalul lui Spix – numit astfel în onoarea biologului german Johann Baptist Ritter von Spix, care a colectat pentru prima dată un exemplar în 1819 – a devenit victima unei duble lovituri de mediu care a început în secolul al XIX-lea. Pe măsură ce agricultura s-a răspândit în America de Sud, ținutul natal al papagalului – o zonă de tufișuri și păduri spinoase cunoscută sub numele de Caatinga, în nord-estul Braziliei – a fost suprapășunat de capre și alte animale. Pământul a fost grav erodat, iar numărul macaw-ilor a scăzut, deoarece habitatul lor a fost distrus.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

„De îndată ce un animal devine pe cale de dispariție, colecționarii vor să aibă unul”

„Această pierdere a avut un efect secundar foarte nefericit”, a spus unul din ecologiștii din echipă. „De îndată ce un animal devine pe cale de dispariție, colecționarii vor să aibă unul. Și asta s-a întâmplat cu macacul lui Spix. Aceștia au devenit rari și, ca urmare, persoane fără scrupule au decis să încerce să îi ia pe cei câțiva care au rămas în sălbăticie pentru colecțiile lor private.”

Viitorul speciei de papagali părea sumbru până când soarta păsării a fost relansată, printre altele, de un film de animație. Rio, povestea unui Spix domesticit, un mascul numit Blu, care este dus la Rio de Janeiro pentru a se împerechea, a fost lansat în 2011. Filmul și continuarea sa, Rio 2, au câștigat aproape 1 miliard de dolari. Filmele au dezvăluit publicului mondial amenințarea cu care se confruntă specia.

„Atunci când încerci să reconstruiești un număr de animale dintr-o populație supraviețuitoare foarte mică, consangvinizarea poate fi o problemă reală.” Cu toate acestea, tehnicile folosite pentru a verifica statutul genetic al acestor păsări au fost foarte, foarte sofisticate și au permis crescătorilor să împerecheze păsările foarte atent. Păsările, fiecare marcată cu emițătoare radio, sunt acum monitorizate cu atenție, iar programul de repopulare pare să meargă bine.