• Tehnologia de A.I. MILTON, dezvoltată de AstraZeneca, poate detecta semne timpurii ale peste 1.000 de boli.
  • MILTON a fost antrenat pe datele a 500.000 de persoane din UK Biobank și analizează 67 de biomarkeri clinici.
  • AstraZeneca subliniază că MILTON este un instrument de cercetare care va accelera dezvoltarea unor tratamente mai eficiente.

O nouă tehnologie de Inteligență Artificială poate detecta semne timpurii a peste 1.000 de boli, cu mult înainte de apariția oricăror simptome, potrivit unor noi cercetări, scrie SkyNews.

Algoritmul informatic, denumit MILTON, analizează rezultatele testelor pacienților colectate în mod obișnuit de medicii de familie pentru a detecta tipare în date și pentru a prezice cu un grad ridicat de încredere un diagnostic de boală mulți ani mai devreme.

Gigantul farmaceutic AstraZeneca, care a dezvoltat instrumentul de Inteligență Artificială, a declarat că acesta va accelera dezvoltarea unor tratamente mai eficiente și mai bine țintite. Dar, de asemenea, pune datele la dispoziția gratuită a altor cercetători, care ar putea dezvolta teste de diagnostic care să permită un tratament preventiv timpuriu pentru a stopa bolile.

Recomandări

IDF L-A UCIS PE MUSTAHA
CELINE ÎL IA PE RIDER
ISRAELUL VREA RIPOSTA
LASCONI NU A LUCRAT LA SRI
HIGH-END PERFUME
UK ACORDĂ SUVERANITATE

Slave Petrovski, care a condus cercetarea, a declarat: „Pentru multe dintre aceste boli, până în momentul în care se manifestă clinic și individul merge la medic din cauza unei afecțiuni sau a unei observații vizibile, care este departe pe linie de când a început procesul bolii”.

AstraZeneca a utilizat date de la 500.000 de persoane care fac parte din UK Biobank, un vast depozit de informații despre sănătate. MILTON a analizat datele provenite de la 67 de biomarkeri clinici de rutină, inclusiv rezultatele detaliate ale analizelor de sânge și urină, controalele privind tensiunea arterială și performanța respiratorie, precum și greutatea, vârsta și sexul.

Instrumentul de Inteligență Artificială a fost capabil să detecteze modele subtile în date, care ar fi fost invizibile pentru ochiul uman, și să le asocieze cu bolile cu care pacienții au fost diagnosticați până la un deceniu sau mai mult mai târziu.

Conform studiului publicat în revista Nature Genetics, performanța sa predictivă a fost considerată „excepțională” pentru 121 de boli și „foarte predictivă” pentru alte 1 091.

AstraZeneca subliniază faptul că MILTON este în prezent un instrument de cercetare și că mai trebuie depuse eforturi înainte ca acesta să poată fi utilizat clinic de către medici.

Citește și