- Secretul vieții nemuritoare ar putea fi cu un pas mai aproape, grație unui grup de oameni de știință.
- O echipă de la Departamentul de biochimie și biologie moleculară de la Universitatea din Oviedo, Spania, a studiat una dintre singurele creaturi de pe planetă care se apropie de a fi clasificată drept „nemuritoare”.
- Meduza nemuritoare, mai bine cunoscută sub numele de Turritopsis Dohrnii, are capacitatea de a trece de la stadiul de adult la cel de larvă, după bunul plac.
Secretul vieții nemuritoare ar putea fi cu un pas mai aproape, grație unui grup de oameni de știință, care au facut descoperiri unice în lumea meduzelor.
Advertisment
O echipă de la Departamentul de biochimie și biologie moleculară de la Universitatea din Oviedo, Spania, a studiat una dintre singurele creaturi de pe planetă care se apropie de a fi clasificată drept „nemuritoare”.
Meduza nemuritoare, mai bine cunoscută sub numele de Turritopsis Dohrnii, are capacitatea de a trece de la stadiul de adult la cel de larvă, după bunul plac.
Recomandări
Și, deși nu este strict imposibil de ucis – deoarece o boală sau faptul că ar putea fi mâncată o poate distruge – își păstrează capacitatea de a inversa îmbătrânirea și de a trăi atât timp cât dorește.
Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, se numește Comparative Genomics Of Mortal and Immortal Cnidarians Unveils Novel Keys Behind Rejuvenation.
Pentru a rezuma acest raport foarte lung, oamenii de știință au luat meduza nemuritoare și au comparat-o cu o meduză aproape exactă. Aceștia au secvențiat genomurile și au reușit să izoleze partea exactă a ADN-ului pe care meduza care sfidează vârsta – cunoscută și sub numele de metazoare – o folosește pentru a se transforma înapoi într-o versiune foarte tânără a sa.
„Turritopsis dohrnii este singurul metazoar capabil să întinerească în mod repetat, după ce meduzele sale se reproduc, sugerând nemurirea biologică și punând la îndoială înțelegerea noastră despre îmbătrânire.
„Am identificat variante și expansiuni ale genelor asociate cu replicarea, repararea ADN-ului, menținerea telomerilor, mediul redox, populația de celule stem și comunicarea intercelulară. Mai mult, am constatat reducerea la tăcere a țintelor complexului represiv polifactorial 2 și activarea țintelor de pluripotență în timpul LCR, ceea ce indică faptul că acești factori de transcripție sunt inductori de pluripotență în T. dohrnii.”
Practic, pentru cei care nu au diplome – sau masterate – în științe biologice, ei au reușit să găsească cu succes partea de ADN care o face să îmbătrânească, și în esență, acum o studiază mai departe.
Aceștia au reușit să găsească părți ale ADN-ului similare cu cele ale oamenilor, ceea ce înseamnă că, într-o zi, peste multe decenii, ar putea fi folosit pentru a inversa îmbătrânirea la oameni sau pentru a ajuta la vindecarea multor boli pe care noi nu le putem vindeca în prezent.
Partenerii noștri