• Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au dezvoltat un material de construcție asemănător unui cameleon.
  • Materialul creat nu arde, iar culoarea sa poate fi adaptată la aplicații arhitecturale.
  • Secretul acestui material constă într-un strat special care poate lua două forme diferite.

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au dezvoltat un material de construcție asemănător unui cameleon care își schimbă culoarea în infraroșu și cantitatea de căldură pe care o absoarbe sau o emite, în funcție de temperatura mediului înconjurător, scrie Euricalert.

În zilele călduroase, materialul emite până la 92% din căldura sa în infraroșu, contribuind la răcirea interiorului clădirii. În schimb, în zilele reci, doar 7% din căldura infraroșie este emisă, ajutând la menținerea căldurii în clădire.

În esență, am găsit o modalitate de a trata clădirea cu consum redus de energie ca pe o persoană. Adăugați un strat atunci când vă este frig și scoateți un strat atunci când vă este cald. Acest tip de material inteligent ne permite să menținem temperatura în clădire fără costuri ridicate de energie”, spune conducătorul studiului, Po-Chun Hsu.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Secretul acestui material constă într-un strat special care poate lua două forme diferite: cupru solid, care reține cea mai mare parte a căldurii infraroșii, sau o soluție apoasă care o emite. Comutarea între cele două forme se realizează printr-o mică descărcare electrică. Acest impact are ca rezultat o schimbare chimică între stări, cuprul fiind depus sub formă de peliculă subțire sau separat.

Materialul creat nu arde, iar culoarea sa poate fi adaptată la aplicații arhitecturale. Faza lichidă este transparentă și aproape orice culoare poate fi plasată în spatele ei fără a-i afecta capacitatea de a absorbi radiațiile infraroșii, explică cercetătorii. De asemenea, ei notează că temperatura la care este activată sursa de alimentare și la care se schimbă proprietățile stratului de acoperire poate fi ajustată de către utilizator.

În lucrarea lor, inginerii descriu un prototip de înveliș pentru o clădire – un pătrat cu un diametru de aproximativ 6 centimetri. Pentru aplicațiile din lumea reală, un număr mare din aceste secțiuni termorezistente pot fi combinate în plăci mari, asemănătoare unor țigle. Cercetările arată că abilitatea materialului de a trece de la o stare la alta se menține chiar și după 1.800 de cicluri.