- Oamenii de știință care cercetează structurile subatomice și fizica cuantică au afirmat că conceptul de călătorie în timp ar putea fi de fapt posibil.
- Oamenii de știință cred că au demonstrat că acest lucru este realizabil în lumea fizicii cuantice.
- În cadrul unui interviu acordat publicației de limbă spaniolă El País, Navascués a încercat să explice fenomenul comparându-l cu vizionarea unui film.
Până acum, călătoria în timp a fost posibilă doar în ficțiune (și pe TikTok, potrivit unora), dar s-ar putea să nu fie atât de îndepărtată pe cât se credea până acum. Oamenii de știință care cercetează structurile subatomice și fizica cuantică au afirmat că conceptul de călătorie în timp ar putea fi de fapt posibil.
Advertisment
Conceptul de oameni care se deplasează înainte și înapoi în timp este încă exact asta – un concept. Cu toate acestea, oamenii de știință de la Academia Austriacă de Științe (ÖAW) și de la Universitatea din Viena cred că au demonstrat că acest lucru este realizabil în lumea fizicii cuantice.
De fapt, într-o serie de lucrări publicate în ultimii ani, Miguel Navascués de la ÖAW și Philip Walther de la Universitatea din Viena au avut în vedere ideea de a accelera și inversa curgerea timpului la nivel subatomic. În cadrul unui interviu acordat publicației de limbă spaniolă El País, Navascués a încercat să explice fenomenul comparându-l cu vizionarea unui film.
Recomandări
„Într-un cinematograf (fizica clasică), un film este proiectat de la început până la sfârșit, indiferent de ceea ce dorește publicul”, a spus el. „Dar acasă (lumea cuantică), avem o telecomandă pentru a manipula filmul. Putem derula înapoi la o scenă anterioară sau putem sări peste câteva scene înainte”.
Cum reușesc? Cu ajutorul unui dispozitiv numit „comutator cuantic”, care sună mai degrabă ca ceva dintr-un film Marvel decât ca ceva din viața reală. Ei folosesc dispozitivul pentru a „evolua” un foton în timp ce acesta trece printr-un cristal. În acest fel, fotonul revine la starea sa anterioară înainte de a finaliza călătoria. Ideea este de a modifica stările particulelor cuantice, ceea ce oamenii de știință numesc „translație temporală”.
Deocamdată, însă, întoarcerea oamenilor înainte și înapoi în timp rămâne imposibilă, și anume pentru că organismul uman conține atât de multe informații încât ar fi nevoie de milioane de ani pentru a le procesa pe toate și a le face să funcționeze. După cum vă așteptați, totul este incredibil de complicat de urmărit și de observat chiar și la nivel subatomic. Simpla observare a unui sistem îl determină să se schimbe. Odată ce se schimbă, progresul său în timp nu mai poate fi înregistrat.
Explicând metoda lor de a avansa în timp evolutiv, Navascués a explicat: „Pentru ca un sistem să îmbătrânească cu 10 ani într-un an, trebuie să iei ceilalți nouă ani de undeva. Într-un experiment de un an cu 10 sisteme, se poate fura câte un an de la fiecare dintre primele nouă sisteme și se poate da totul celui de-al zecelea. La sfârșitul anului, cel de-al zecelea sistem va fi îmbătrânit cu 10 ani; celelalte nouă vor rămâne la fel ca atunci când a început experimentul.”
Partenerii noștri