• Barnard b are o masă de aproximativ jumătate din cea a planetei Venus și orbitează în doar 3,15 zile terestre.
  • Are o temperatură de suprafață de aproximativ 125°C, ceea ce o face inaptă pentru a susține apă lichidă.
  • Observațiile sugerează că ar putea exista încă trei exoplanete în jurul stelei Barnard.

O planetă a fost descoperită în jurul celei mai apropiate stele de noi. Planeta orbitează în jurul stelei Barnard și a primit numele Barnard b. Ar putea fi una dintre numeroasele planete care așteaptă să fie găsite în jurul Soarelui, scrie The Independent.

Planeta a fost reperată cu ajutorul Telescopului foarte mare al Observatorului European Austral (VLT al ESO). Planeta nou descoperită – numită Barnard b – are cel puțin jumătate din masa planetei Venus, iar pe ea un an durează puțin mai mult de trei zile terestre.

Descoperirile sugerează, de asemenea, că ar putea exista încă trei exoplanete, pe diferite orbite în jurul stelei.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Steaua lui Barnard se află la șase ani lumină distanță de Pământ și este al doilea cel mai apropiat sistem stelar – după grupul de trei stele Alpha Centauri – și cea mai apropiată stea individuală de noi.

Datorită apropierii sale, este o țintă principală în căutarea exoplanetelor asemănătoare Pământului. Nicio planetă care să orbiteze în jurul stelei lui Barnard nu fusese confirmată până acum.

Jonay Gonzalez Hernandez, cercetător la Instituto de Astrofisica de Canarias din Spania, și autorul principal al lucrării, a declarat: „Chiar dacă a durat mult timp, am fost întotdeauna încrezători că vom găsi ceva”.

În cadrul studiului, cercetătorii au căutat semnale de la posibile exoplanete aflate în zona locuibilă sau temperată a stelei Barnard – intervalul în care pe suprafața planetei poate exista apă lichidă.

Barnard b este de douăzeci de ori mai aproape de steaua sa decât Mercur de Soare. Ea orbitează în jurul stelei sale în 3,15 zile terestre și are o temperatură la suprafață de aproximativ 125C.

Descoperirile, publicate în revista Astronomy and Astrophysics, sunt rezultatul observațiilor efectuate în ultimii cinci ani cu ajutorul VLT al ESO, situat la Observatorul Paranal din Chile.

Citește și