- Oamenii de știință au dezvoltat o injecție cu hormoni care poate trezi din beție persoanele aflate în stare de ebrietate.
- Cercetătorii au realizat că factorul de creștere a fibroblastelor 21 (FGF21) – produs în ficatul oamenilor și al animalelor – reduce la jumătate timpul necesar șoarecilor pentru a se recupera după ce au băut, descompunându-l mai repede.
- Injecția a redus cu 1,5 ore timpul necesar atât la șoarecii masculi, cât și la cei femele, pentru a-și recăpăta reflexul de redresare.
Oamenii de știință au dezvoltat o injecție cu hormoni care poate trezi din beție persoanele aflate în stare de ebrietate. Cercetătorii de la University of Texas Southwestern au realizat că factorul de creștere a fibroblastelor 21 (FGF21) – produs în ficatul oamenilor și al animalelor – reduce la jumătate timpul necesar șoarecilor pentru a se recupera după ce au băut, descompunându-l mai repede.
Cercetătorii au administrat șoarecilor o doză de etanol, care i-a făcut să-și piardă „reflexul de redresare” – capacitatea organismului de a se redresa atunci când alcoolul îl dezechilibrează. Într-un experiment separat, cercetătorii au administrat șoarecilor obișnuiți o doză de etanol urmată de o injecție de FGF21 o oră mai târziu, când aceștia erau inconștienți.
Care sunt rezultatele? Injecția a redus cu 1,5 ore timpul necesar atât la șoarecii masculi, cât și la cei femele, pentru a-și recăpăta reflexul de redresare – o scădere de 50% în comparație cu șoarecii din grupul de control.
Co-autorul principal al studiului, Steven Kliewer, a declarat: „Prin creșterea și mai mare a concentrațiilor de FGF21 prin injectare, putem accelera în mod dramatic recuperarea după intoxicație. FGF21 face acest lucru prin activarea unei părți foarte specifice a creierului care controlează vigilența”.