- Balenele cu dinți în formă de lopată sunt un tip de balenă cu cioc, denumită astfel pentru că dinții lor seamănă cu lama „flensing” în formă de lopată.
- Doar șapte au fost documentate începând cu anii 1800, toate, cu excepția uneia, fiind găsite în Noua Zeelandă.
- Balena mascul de cinci metri lungime a eșuat pe țărm în Otago, în Insula de Sud.
O balenă cu dinți de pică – considerată a fi cea mai rară specie de balenă din lume – este supusă disecției în Noua Zeelandă, în cadrul primei examinări a unui specimen complet, scrie The Guardian.
Advertisment
Balenele cu dinți în formă de lopată sunt un tip de balenă cu cioc, denumită astfel pentru că dinții lor seamănă cu lama „flensing” în formă de lopată, folosită cândva pentru a curăța balenele de grăsimea lor. Doar șapte au fost documentate începând cu anii 1800, toate, cu excepția uneia, fiind găsite în Noua Zeelandă.
Balena mascul de cinci metri lungime a eșuat pe țărm în Otago, în Insula de Sud, în luna iulie, stârnind entuziasmul specialiștilor în cetacee ale căror cunoștințe despre aceste creaturi se bazau în întregime pe o serie de oase și țesuturi descoperite de la specimene găsite la decenii distanță.
Recomandări
Oamenii de știință internaționali și locali s-au reunit luni, alături de localnici Māori, pentru a începe examinarea balenei la Invermay Agresearch Centre din Mosgiel, un oraș de lângă Dunedin.
Primul exemplar de balenă cu dinți de pică a fost găsit în 1874, când specia a fost descrisă pe baza unui os al maxilarului inferior și a doi dinți găsiți în Insulele Chatham, în largul coastei de est a Insulei de Sud din Noua Zeelandă. ADN-ul prelevat din țesutul a două specimene îngropate, o mamă și un vițel, în 2010, a permis oamenilor de știință să descrie cum arăta. În 2017, un alt specimen a eșuat foarte departe în Waipiro Bay, la nord de Gisborne, și a fost îngropat înainte de a fi disecat.
Într-un studiu din 2012 privind balena cu dinți de pică, publicat în Current Biology, oamenii de știință notează că mai multe specii de balene cu cioc trăiesc în Oceanul Pacific de Sud, care are unele dintre cele mai adânci tranșee oceanice din lume. Potrivit studiului, se crede că cetaceele sunt „scafandri excepțional de profunzi”, petrecându-și timpul mult sub suprafață, vânând calamari și pești mici.
Examinarea balenei ar trebui să dureze cinci zile. Cercetătorii sunt preocupați în primul rând de descrierea speciei și de înțelegerea modului său de viață.
Citește și
- Iisus arăta la fel ca orice alt bărbat din Iudeea. Ce au descoperit cercetătorii
- Politicienii câștigă voturi dacă folosesc în discursuri pronumele „noi”. O echipă de sociologi a analizat speech-uri de 70 de ani
- Tinerii își renovează băile în stilul anilor ’50 cu nuanțe pastelate. Chiuvetele pastelate și faianța cu modele complicate au revenit în trend
Partenerii noștri