• Noul dispozitiv prototip extrage umezeala din aer și poate funcționa în climatele aride cu o umiditate de doar 4%.
  • Pilele de combustie cu hidrogen sunt modalități de stocare a energiei produse de surse precum cea eoliană și solară.
  • Deși aceste pile de combustie nu sunt încă la fel de frecvent utilizate ca bateriile tradiționale, ele reprezintă o tehnologie importantă și în continuă evoluție.

Energia regenerabilă este un domeniu critic de cercetare, având în vedere criza climatică actuală. De asemenea, se află în prima linie a unei noi economii energetice ecologice care promite locuri de muncă și progres științific. Pilele de combustie pe bază de hidrogen reprezintă un important vector energetic, esențial pentru alternativele energetice cu emisii reduse de carbon.

După cum s-a anunțat în Nature Communications, oamenii de știință au realizat o descoperire esențială în acest domeniu cu un nou prototip de dispozitiv care poate extrage umezeala din aer și o poate transforma în hidrogen. Pilele de combustie cu hidrogen sunt modalități de stocare a energiei produse de surse precum cea eoliană și solară. Spre deosebire de bateriile obișnuite, acestea nu se epuizează. O astfel de energie pe bază de hidrogen este folosită chiar și în vehiculele electrice pentru a ajuta la alimentarea mișcării, alături de bateriile mai convenționale, care sunt fabricate din materiale nocive. Lucrările anterioare privind pilele de combustie cu hidrogen s-au concentrat pe descompunerea apei pentru a produce hidrogen, un element natural și abundent. Cu toate acestea, multe zone ale lumii sunt sărace în apă dulce lichidă.

Noul dispozitiv prototip extrage umezeala din aer și poate funcționa în climatele aride cu o umiditate de doar 4%. Un electrolizator compus din electrozi este alimentat de energia solară. Acești electrozi înconjoară un burete” care colectează apă și care conține, de asemenea, electroliți. Energia solară descompune H2O în hidrogen și oxigen. Gazele pure sunt apoi colectate în rezervoare. Aceasta este o metodă de stocare a energiei, având în vedere natura reacțiilor chimice care despart moleculele.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Acest așa-numit modul de electroliză directă a aerului (DAE) poate funcționa într-un mediu uscat ca osul, cu o umiditate relativă de patru procente, depășind problemele de aprovizionare cu apă și producând hidrogen verde în mod durabil, cu un impact minim asupra mediului, se arată în document. Chiar și peisajele uscate vor putea produce hidrogen cu această metodă, odată ce va fi extinsă și testată în continuare. Atunci când hidrogenul și oxigenul separate sunt recombinate, se produce energia stocată, care poate fi utilizată la fel ca o baterie. Deși aceste pile de combustie nu sunt încă la fel de frecvent utilizate ca bateriile tradiționale, ele reprezintă o tehnologie importantă și în continuă evoluție.