• Poluarea aerului, a apei și a solului este responsabilă pentru cel puțin nouă milioane de decese în fiecare an.
  • Solul murdar poate pătrunde în organism prin inhalarea prafului din deșert, a cristalelor de îngrășământ sau a particulelor de plastic.
  • Studiile au descoperit asocieri între nivelurile ridicate de plumb din sânge și bolile cardiovasculare.

Poluarea solului poate avea efecte dăunătoare asupra sistemului cardiovascular, potrivit unui articol de analiză publicat astăzi în Cardiovascular Research, o revistă a Societății Europene de Cardiologie (ESC).1

Contaminarea solului este un pericol mai puțin vizibil pentru sănătatea umană decât aerul murdar, a declarat autorul, profesorul Thomas Münzel de la Centrul Medical Universitar din Mainz, Germania. Dar există tot mai multe dovezi că poluanții din sol pot afecta sănătatea cardiovasculară printr-o serie de mecanisme, inclusiv inflamația și perturbarea ceasului natural al organismului.

Poluarea aerului, a apei și a solului este responsabilă pentru cel puțin nouă milioane de decese în fiecare an. Mai mult de 60% din bolile și decesele cauzate de poluare se datorează bolilor cardiovasculare, cum ar fi cardiopatia ischemică cronică, infarctul, accidentul vascular cerebral și tulburările de ritm cardiac (aritmii).

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Acest document evidențiază relațiile dintre poluarea solului și sănătatea umană, cu un accent deosebit pe bolile cardiovasculare. Poluanții solului includ metale grele, pesticide și materiale plastice. Autorii afirmă că solul contaminat poate duce la boli cardiovasculare prin creșterea stresului oxidativ în vasele de sânge (cu mai mulți radicali liberi răi și mai puțini antioxidanți buni), prin provocarea de inflamații și prin perturbarea ceasului organismului (ritmul circadian).

Inhalarea prafului

Solul murdar poate pătrunde în organism prin inhalarea prafului din deșert, a cristalelor de îngrășământ sau a particulelor de plastic. Metalele grele, cum ar fi cadmiul și plumbul, materialele plastice și substanțele toxice organice (de exemplu, în pesticide) pot fi, de asemenea, consumate pe cale orală. Poluanții din sol se spală în râuri și creează apă murdară care poate fi consumată.

Pesticidele au fost asociate cu un risc ridicat de boli cardiovasculare. În timp ce angajații din industria agricolă și chimică se confruntă cu cea mai mare expunere, publicul larg poate ingera pesticide din alimente, sol și apă contaminate.

Cadmiul este un metal greu care se găsește în mod natural în cantități mici în aer, apă, sol și alimente și provine, de asemenea, din surse industriale și agricole. Alimentele sunt principala sursă de cadmiu la nefumători. Documentul afirmă că studiile efectuate pe populație au arătat rezultate mixte în ceea ce privește relația dintre cadmiu și bolile cardiovasculare și citează un studiu coreean care arată că coreeni de vârstă mijlocie cu un nivel ridicat de cadmiu în sânge prezentau riscuri ridicate de accident vascular cerebral și hipertensiune arterială.

Plumbul este un metal toxic natural cu contaminare a mediului prin minerit, topire, fabricare și reciclare. Studiile au descoperit asocieri între nivelurile ridicate de plumb din sânge și bolile cardiovasculare, inclusiv bolile coronariene, infarctul și accidentul vascular cerebral, la femei și la persoanele cu diabet. Alte studii au indicat un risc mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare asociat cu expunerea la arsenic, un metaloid natural ale cărui niveluri pot crește din cauza proceselor industriale și a utilizării apei contaminate pentru irigarea culturilor.

Poluarea solului

În document se precizează: Deși poluarea solului cu metale grele și asocierea acesteia cu bolile cardiovasculare reprezintă o problemă în special pentru țările cu venituri mici și medii, deoarece populația acestora este expusă în mod disproporționat la acești poluanți de mediu, aceasta devine o problemă pentru orice țară din lume datorită globalizării tot mai mari a lanțurilor de aprovizionare cu alimente și a absorbției acestor metale grele odată cu fructele, legumele și carnea.

Sunt remarcate pericolele potențiale ale prafului contaminat din aer. Praful din deșert poate călători pe distanțe lungi, iar cercetările au arătat că particulele din solul din China și Mongolia au fost legate de o probabilitate crescută de atacuri de cord în Japonia. Numărul vizitelor la departamentul de urgență cardiovasculară din Japonia a fost cu 21% mai mare în zilele cu expunere intensă la praful asiatic.

Deși nu există studii populaționale privind efectele nano- și microplastice asupra sănătății cardiovasculare la om, cercetările au arătat că aceste particule pot ajunge în sânge, ceea ce face plauzibilă posibilitatea ca acestea să se deplaseze până la organe și să provoace inflamații sistemice și boli cardiometabolice.

Profesorul Münzel a declarat: Sunt necesare mai multe studii privind efectul combinat al mai multor poluanți din sol asupra bolilor cardiovasculare, deoarece rareori suntem expuși la un singur agent toxic. Este nevoie urgentă de cercetări privind modul în care nano- și microplasticele ar putea iniția și exacerba bolile cardiovasculare. Până când vom ști mai multe, pare rezonabil să purtăm o mască de protecție pentru a limita expunerea la praful adus de vânt, să filtrăm apa pentru a elimina contaminanții și să cumpărăm alimente cultivate în sol sănătos.