• Anglia a avut cea mai secetoasă lună februarie din ultimii 30 de ani, potrivit Met Office.
  • Râurile și rezervoarele care furnizează apă potabilă și alimentează culturile se bazează pe ploile din timpul iernii pentru a se umple înainte de primăvară.
  • Vremea ploioasă și zăpada din primele două săptămâni ale lunii martie au dus la o creștere a debitelor râurilor.

S-ar putea să se simtă umed în această săptămână, dar experții avertizează că unele părți ale Angliei au nevoie de precipitații neobișnuite pentru a compensa o iarnă anormal de uscată. Râurile din unele zone din Anglia și Țara Galilor au înregistrat cel mai scăzut nivel înregistrat în luna februarie, potrivit datelor furnizate de Centrul britanic pentru ecologie și hidrologie. Anglia a avut cea mai secetoasă lună februarie din ultimii 30 de ani, potrivit Met Office.

Râurile și rezervoarele care furnizează apă potabilă și alimentează culturile se bazează pe ploile din timpul iernii pentru a se umple înainte de primăvară.

Fără precipitații susținute în mod neobișnuit” în lunile următoare, sud-vestul Angliei și Anglia de Est sunt expuse riscului de secetă, explică UKCEH. Vremea ploioasă și zăpada din primele două săptămâni ale lunii martie au dus la o creștere a debitelor râurilor și la reumectarea solurilor [dar] unele zone din Anglia au început luna martie cu niveluri ale apelor subterane sub medie sau cu stocuri de apă din rezervoare sub medie”, a declarat Steve Turner de la UKCEH pentru BBC News.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Seceta a fost declarată în Anglia și Țara Galilor vara trecută, ceea ce a dus la interzicerea furtunurilor de apă, la pierderea recoltelor de către fermieri și la moartea unor animale sălbatice.

De asemenea, ploile din februarie au fost puține în Țara Galilor și Irlanda de Nord, Țara Galilor înregistrând doar 22% din media lunară. Acest lucru a dus la scăderea nivelului apei în rezervoare și în apele subterane, care furnizează apă potabilă pentru milioane de oameni. În Țara Galilor, nivelul rezervoarelor a atins cel mai scăzut nivel din februarie din 1996 încoace.

Debitul râurilor a fost sub medie în cea mai mare parte a Regatului Unit. Trent, în Midlands, Erch, în nordul Țării Galilor, și Warleggan, în Cornwall, au depășit toate recordurile pentru cel mai scăzut nivel al apei în februarie.

Debitul scăzut al râurilor reprezintă o amenințare serioasă pentru fauna sălbatică, deoarece concentrează poluarea, reduce nivelul de oxigen și poate afecta modelele de reproducere a peștilor, explică Joan Edwards, director de politici pentru The Wildlife Trusts.

Secetele devastatoare din vara trecută ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru a proteja cea mai prețioasă resursă – apa”, a declarat ea pentru BBC News.