• Alpii au fost afectați de două valuri mari de căldură la începutul verii.
  • Majoritatea ghețarilor montani din lume – rămășițe ale ultimei ere glaciare – se retrag din cauza schimbărilor climatice.
  • Situația dezastruoasă din acest an trezește îngrijorarea că ghețarii din Alpi ar putea dispărea mai devreme decât se așteaptă.

Ghețarii din Alpi sunt pe cale să înregistreze cele mai mari pierderi de masă din ultimii 60 de ani, relatează Reuters, pe baza unor date furnizate de glaciologi. Observând diferența dintre cantitatea de zăpadă căzută în timpul iernii și cantitatea de gheață topită în timpul verii, oamenii de știință pot măsura cât de mult s-a micșorat un ghețar într-un anumit an.

Din iarna trecută, care a adus relativ puține ninsori, Alpii au fost afectați de două valuri mari de căldură la începutul verii – inclusiv una în iulie, marcată de temperaturi de aproape 30 de grade Celsius în satul elvețian de munte Zermatt.

În timpul acestui val de căldură, altitudinea la care apa a înghețat a fost măsurată la un nivel record de 5.184 de metri – mai mare decât cel mai înalt munte din Europa, Mont Blanc – față de nivelul normal de vară, între 3.000-3.500 de metri.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Este cu adevărat evident că acesta este un sezon extrem, a transmis glaciologul elvețian Andreas Linsbauer. El poate fi găsit în mod normal pe masivul ghețar Morteratsch la sfârșitul lunii septembrie, la sfârșitul sezonului de topire de vară în Alpi, dar pierderile de gheață din acest an l-au adus pe acesta în acest amfiteatru de gheață de 15 kilometri pătrați cu două luni mai devreme pentru lucrări de întreținere de urgență.

Topirea munților

Majoritatea ghețarilor montani din lume – rămășițe ale ultimei ere glaciare – se retrag din cauza schimbărilor climatice. Însă cei din Alpii europeni sunt deosebit de vulnerabili, deoarece sunt mai mici și au un strat de gheață relativ mic. Între timp, temperaturile din Alpi se încălzesc cu aproximativ 0,3 grade Celsius pe deceniu – de două ori mai repede decât media globală.

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, se așteaptă ca ghețarii din Alpi să piardă peste 80% din masa lor actuală până în 2100. Oricare ar fi măsurile de reducere a emisiilor luate acum, mulți dintre ei vor dispărea oricum, datorită temperaturilor mai ridicate coapte de emisiile din trecut, potrivit unui raport din 2019 al Grupului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice.

Deja, Morteratsch este mult schimbat față de ghețarul descris pe hărțile turistice din regiune. Limba lungă de gheață care odată ajungea adânc în valea de dedesubt s-a micșorat înapoi cu aproape 3 kilometri, în timp ce adâncimea stratului de zăpadă și gheață s-a subțiat cu până la 200 de metri. Un ghețar paralel, Pers, a curs în ea până în 2017, dar acum s-a retras atât de mult încât între ele se află o fâșie de nisip în expansiune.

Situația dezastruoasă din acest an trezește îngrijorarea că ghețarii din Alpi ar putea dispărea mai devreme decât se așteaptă. În condițiile în care temperaturile continuă să crească, Matthias Huss, care conduce Glacier Monitoring Switzerland, este pesimist în ceea ce privește viitorul.

Vedem că rezultatele modelelor, neașteptate pentru câteva decenii, se întâmplă acum, a declarat Huss. Nu mă așteptam să vedem un an atât de extrem atât de devreme în acest secol.