• Icebergul A76a măsoară peste 3.000 de kilometri pătrați, iar o echipă de cercetători l-a urmărit la bordul navei regale de cercetare Discovery.
  • Un oceanograf biolog își amintește că a fost nevoie de 24 de ore” pentru a-l traversa în drumul lor spre casă.
  • Icebergul A76a a provenit din platforma de gheață Filchner-Ronne în mai 2021.

Oamenii de știință se tem că un iceberg de mărimea Londrei ar putea afecta în curând transportul maritim, pescuitul și fauna sălbatică. Cercetătorii urmăresc în prezent două iceberguri mari, unul numit A81 – de mărimea Londrei – și unul numit A76a, care este chiar mai mare. De mărimea Cornwall, acesta din urmă a fost comparat cu o masă de călcat datorită formei sale.

Lung și subțire, acest iceberg, denumit A76a, măsoară peste 3.000 de kilometri pătrați, iar o echipă de cercetători l-a urmărit la bordul navei regale de cercetare Discovery. Inspectându-l în timp ce se deplasa din Marea Weddell din Antarctica în Atlanticul de Sud, un oceanograf biolog își amintește că a fost nevoie de 24 de ore” pentru a-l traversa în drumul lor spre casă.

A fost direct în calea noastră când am navigat spre casă, așa că am avut nevoie de 24 de ore pentru a o ocoli”, a declarat profesorul Geraint Tarling pentru BBC News.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Ne-am apropiat destul de mult în unele locuri și am avut o priveliște foarte bună. Am colectat apă din jurul icebergului cu ajutorul unor țevi speciale necontaminate aflate sub navă, așa că avem o mulțime de mostre de studiat.” Icebergul A76a a provenit din platforma de gheață Filchner-Ronne în mai 2021, după ce a pornit mai la sud de poziția sa actuală. Îndreptându-se spre nord, el este acum purtat de curenți și vânturi spre Insulele Falklands și Georgia de Sud, ceea ce reprezintă o sursă de îngrijorare că ar putea rămâne blocat în apele puțin adânci ale platoului continental.

Este la fel de posibil ca acest iceberg să rămână blocat într-o colecție de insulițe din apropiere, cunoscute sub numele de Shag Rocks, oricare dintre aceste scenarii ar putea provoca pagube atât pentru fauna locală, cât și pentru oameni.

Ghețarii se pot rostogoli și își pot pierde straturile de zăpadă, în special atunci când cad în mare din mase mai mari, ceea ce îi face mai puțin vizibili pentru nave. Cu toate acestea, Patrula Internațională de Gheață a fost înființată în 1914, în urma pierderii navei RMS Titanic în aprilie 1912, cu sarcina de a urmări icebergurile. Rapoartele sunt transmise de două ori pe zi navelor, iar locația lor este înregistrată în mod continuu pe computer.

După cum explică Dr. Mark Belchier, directorul pentru pescuit și mediu al guvernului pentru Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud, acest lucru ar putea avea un impact asupra icebergurilor mai mici din zonă.