• Oamenii de știință au făcut o potențială descoperire în lupta împotriva căderii părului.
  • Tehnica ar putea ajuta la rezolvarea unor afecțiuni medicale comune care cauzează căderea părului, inclusiv chelie de tip masculin și alopecie.
  • Echipa de cercetători spune acum că următorul pas este să recreeze experimentul folosind celule umane.

Oamenii de știință au făcut o potențială descoperire în lupta împotriva căderii părului, folosind celule de la șoareci pentru a face să crească șuvițe de păr viguroase în laborator.

Cercetătorii de la Universitatea Națională Yokohama din Japonia au folosit celule embrionare de piele de șoarece pentru a crea această potențială descoperire științifică, controlând aranjamentul spațial a două tipuri diferite de celule care determină modul în care se dezvoltă foliculii de păr.

Cercetarea se află în fază incipientă, iar procedura nu a fost testată folosind celule umane, dar echipa speră că foliculii crescuți în laborator ar putea fi grefați pe capul unei persoane care nu mai are păr și ar putea permite ca părul pierdut să crească din nou.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

În cele din urmă, tehnica ar putea ajuta la rezolvarea unor afecțiuni medicale comune care cauzează căderea părului, inclusiv chelie de tip masculin și alopecie, relatează MailOnline.

Mai mult de 80% dintre bărbați se confruntă cu căderea părului de-a lungul vieții, în timp ce aproape jumătate dintre femei declară că sunt afectate de acest fenomen. Acesta este atât de frecvent încât, până la 35 de ani, două treimi dintre bărbați declară că suferă de căderea părului.

Se așteaptă că studiul nu numai că îi va ajuta pe oameni să își recupereze părul complet, dar va crește stima de sine și va preveni rezultate mai grave pe care le poate declanșa căderea părului, inclusiv anxietatea, depresia și retragerea socială.

Cercetătorii au modificat aranjamentul celulelor epiteliale și mezenchimale, care pot interacționa între ele pentru a permite dezvoltarea foliculilor de păr. Celulele epiteliale sunt un tip de celule care acoperă suprafețele corpului, atât în interior, cât și în exterior, în timp ce celulele mezenchimale se găsesc în măduva osoasă și sunt vitale pentru producerea și repararea țesuturilor scheletice – dar au o mulțime de alte utilizări potențiale.

Oamenii de știință au adăugat, de asemenea, o concentrație scăzută de Matrigel, care este utilizat de peste 40 de ani în diferite aplicații de cultură celulară. Foliculii crescuți în laborator au fost apoi implantați în pielea șoarecilor și au continuat să genereze mai mulți foliculi, „implicând faptul că germenii foliculilor de păr au capacitatea de neogeneză a părului”.

Foliculii implantați au generat mai mulți foliculi de păr și mai mulți arbori de păr cu o eficiență de aproape 100% și au crescut aproximativ 3 mm de arbore de păr în doar 23 de zile – ceea ce înseamnă că tratamentul, dacă ar funcționa la oameni, ar fi aproape fără greș.

Echipa de cercetători spune acum că următorul pas este să recreeze experimentul folosind celule umane – dar se tem că ar putea exista unele probleme etice legate de recoltarea de celule umane care ar putea sta în calea lor.