• Unul dintre misterele care îi fascinează pe oameni de zeci de ani este conceptul de viață extraterestră inteligentă.
  • Cercetătorii ai NASA din sudul Californiei și-au împărtășit teoria cu privire la motivul pentru care nu am întâlnit încă alte forme de viață inteligentă.
  • Pe scurt, ei cred că toate formele de viață inteligentă s-au autodistrus înainte de a fi suficient de evoluate pentru a intra în contact sau a întâlni o altă civilizație precum cea de pe Pământ.

Unul dintre misterele care îi fascinează pe oamenii de știință de zeci de ani este conceptul de viață extraterestră inteligentă – iar acum oamenii de știință de la NASA au oferit un motiv sumbru care ar putea explica de ce nu am întâlnit-o niciodată.

În lucrarea intitulată Avoiding the ‘Great Filter’: Extraterrestrial Life and Humanity’s Future in the Universe, cercetătorii Jonathan H. Jiang, Philip E. Rosen, Kelly Lu, Kristen A. Fahy și Piotr Obacz de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din sudul Californiei și-au împărtășit teoria cu privire la motivul pentru care nu am întâlnit încă alte forme de viață inteligentă.

Pe scurt, ei cred că toate formele de viață inteligentă s-au autodistrus înainte de a fi suficient de evoluate pentru a intra în contact sau a întâlni o altă civilizație precum cea de pe Pământ. Această teorie se numește „Marele filtru”, iar în noua lucrare, oamenii de știință o descriu ca fiind „un fenomen care distruge civilizațiile înainte ca acestea să se întâlnească între ele, ceea ce ar putea explica tăcerea cosmică”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ca niște nave care trec prin noapte, în esență. Oamenii de știință își exprimă îngrijorarea cu privire la „provocările considerabile care trebuie depășite”, pentru ca oamenii să nu „se transforme rapid în bulgăre de zăpadă în Marele Filtru”, dacă acest filtru există. Pentru a evita acest lucru, cercetătorii spun că trebuie să fim conștienți de ce factori ne expun la riscul de distincție.

„Cheia pentru ca umanitatea să traverseze cu succes un astfel de filtru universal este… identificarea atributelor distructive din noi înșine și neutralizarea lor în avans”, se arată în document.

Războiul nuclear, agenții patogeni și pandemiile, inteligența artificială, impactul cu meteoriții și schimbările climatice sunt numite ca fiind unele dintre „candidații la calamități multiple”.

Una dintre cele mai mari provocări pentru oameni este aceea de a fi capabili să lucreze împreună pentru a supraviețui, deoarece cercetătorii spun că „totul începe cu colaborarea”.

„Istoria a arătat că competiția între specii și, mai ales, colaborarea, ne-a condus spre cele mai înalte vârfuri ale invențiilor. Și totuși, prelungim noțiuni care par a fi antiteza creșterii durabile pe termen lung: Rasismul, genocidul, inechitatea, sabotajul”, se arată în document.