• Cercetătorii au ajuns la concluzia că măsurarea timpului nu ar fi utilă, dacă toată lumea ar folosi unități diferite.
  • În urmă cu patru ani, oamenii de știință au aprobat noi definiții pentru unitățile de măsură.
  • După mai bine de jumătate de secol, cercetătorii sunt obligați să schimbe definiția secunde.

Oamenii de știință își doresc să redenumească unitatea fundamentală de timp. Aceasta nu va suferi schimbări majore, nu va deveni mai lungă sau mai scurtă, dar va fi mai precisă și mult mai puternică.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că măsurarea timpului nu ar fi utilă, dacă toată lumea ar folosi unități diferite. Cu toate acestea, timp de aproape un secol și jumătate, metrologii din întreaga lume au căzut de acord asupra unor definiții stricte pentru unitățile de măsură.

Acest lucru a fost aprobat prin intermediul Biroului Internațional de Greutăți și Măsuri, cunoscut sub acronimul său francez, B.I.P.M., având sediul în afara Parisului, conform The New York Times.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Șapte unități de bază reglementează timpul: lungimea, masa, curentul electric, temperatura, intensitatea luminii și cantitatea unei substanțe. În prezent, acestea sunt reglementate de către Birou, în timp ce unitățile reprezintă limbajul științei, al tehnologiei și al comerțului.

O altă redenumire a avut loc în anul 2018

În urmă cu patru ani, oamenii de știință au aprobat noi definiții pentru unitățile de măsură: kilogram (masă), amper (curent), kelvin (temperatură) și mol (cantitate de substanță). În acest moment, în afară de mol, toate standardele sunt aservite timpului.

„Toate unitățile de acum nu sunt unități autonome, ci toate depind de secundă”, a spus Noël C. Dimarcq, fizician și președinte al Comitetului consultativ pentru timp și frecvență al B.I.P.M..

După mai bine de jumătate de secol, cercetătorii sunt obligați să schimbe definiția secundei, deoarece noile ceasuri o pot măsura mai precis.

„Este ca un lucru ce se întâmplă o dată la fiecare 50 de ani”, a declarat Elizabeth A. Donley, șefa diviziei de timp și de frecvență a Institutului Național de Standarde și Tehnologie (NIST) din Boulder, Colorado.