• Oamenii de știință vor să stocheze genomul vieții de pe Pământ pe satelitul sau natural
  • Viața este amenințată de schimbările globale și de evntuale războaie
  • Un astfel de seif plin cu mostre genetice de creaturi terestre există deja în Norvegia
  • Luna poate să asigure temperatura de -196°C necesară păstrării probele pentru clonarea viitoare
    Cercetătorii trebuie să depășească provocări importante ridicate de mediul ostil de pe Luna

Ar putea fi Luna refugiul suprem pentru viața de pe Pământ? Pentru a păstra ADN-ul speciilor pe cale de dispariție în timp ce lumea este afectată de consecințele schimbărilor climatice și ale conflictelor, cercetătorii ar dori să trimită mostrele pe Lună.

În fata schimbărilor climatice și a altor conflicte globale, este urgent să găsim o modalitate de a conserva biodiversitatea. Deși există deja depozite biologice pe Pământ, oamenii de știință spun că acest lucru nu este suficient, deoarece ar putea cădea victime ale acelorași crize climatice și de securitate. Așadar au propus o abordare și mai radicală: construirea unui depozit biologic pe Lună.

Un depozit biologic permite stocarea informațiilor genetice ale speciilor vii, pentru a le „proteja”. Cu mii de specii care se confruntă cu dispariția, un astfel de seif plin cu mostre genetice există deja în Norvegia. Este „ Rezervația Mondială de Semințe Svalbard ”, menită să depoziteze semințele din toate culturile alimentare ale planetei într-o locație sigură și astfel să păstreze diversitatea genetică.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

De ce nu ar fi suficienta aceasta rezervație?

Oricât de izolată este această rezervație, situată dincolo de Cercul Arctic, ea nu poate face nimic împotriva inundațiilor cauzate de încălzirea globală. În plus, în caz de conflict, această locație strategică ar putea fi o țintă principală. De aici și ideea de a transfera acest depozit de ADN pe Lună, unde nici consecințele schimbărilor climatice, nici războaiele nu fac ravagii. Potrivit cercetătorilor care propun această idee, profitând de craterele adânci din apropierea regiunilor polare care nu sunt niciodată expuse la lumina soarelui, Luna este unul dintre puținele locuri capabile să asigure temperatura ultra-scăzută de -196°C necesară păstrării probelor într-un mod adecvat pentru clonarea viitoare.

Condițiile de temperatură par bune, multe provocări trebuie depășite dacă vrem să vedem acest depozit lunar într-o zi. Mediul de acolo este mult mai ostil decât pe Pământ, acesta din urmă fiind protejat de atmosfera sa și de câmpul său magnetic, pe care Luna nu le are. Astfel, radiația reprezintă o problemă, la fel ca și impactul micrometeoriților. În plus, mai trebuie dezvoltate tehnologii care vor permite livrarea de pachete mici care conțin mii de mostre crioconservate.

Citește și