• Moartea Neagră a început în 1338 în ceea ce este acum Kârgâzstan.
  • Ciuma bubonică este cauzată de bacteria Yersinia pestis și este răspândită de purici, dar poate lua și o formă secundară, în care se transmite de la o persoană la alta prin intermediul picăturilor din aer.
  • Tulpinile moderne cele mai apropiate de tulpina străveche se găsesc astăzi în rezervoarele de ciumă din jurul munților Tian Shan.

Moartea Neagră a început în 1338 în ceea ce este acum Kârgâzstanul de azi, sugerează o nouă cercetare. Epidemia de ciumă bubonică a făcut ravagii în lume între 1346 și 1353 și este cea mai mortală pandemie înregistrată în istoria omenirii, provocând moartea a până la 200 de milioane de oameni.

Ciuma bubonică este cauzată de bacteria Yersinia pestis și este răspândită de purici, dar poate lua și o formă secundară, în care se transmite de la o persoană la alta prin intermediul picăturilor din aer.

În 1347, aceasta a pătruns pentru prima dată în Marea Mediterană prin intermediul navelor care transportau bunuri din teritoriile Hoardei de Aur din Marea Neagră.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Boala mortală s-a răspândit apoi în Europa, în Orientul Mijlociu și în nordul Africii, ucigând până la 60% din populație într-o epidemie de amploare care i-a adus porecla de Moartea Neagră.

Echipa de cercetători a adunat acum un genom antic complet al ciumei

Pentru realizarea studiului, o echipă internațională de cercetători a analizat ADN-ul antic din rămășițe umane, precum și obiecte istorice și arheologice din două situri care conțineau inscripții referitoare la „pestilență”.

Primele rezultate ale echipei au fost foarte încurajatoare, deoarece ADN-ul bacteriei ciumei, Y. pestis, a fost identificat la persoanele cu anul 1338 înscris pe pietrele lor funerare.

Autorul principal al studiului, doctorul Phil Slavin, profesor asociat de istorie la Universitatea din Stirling, Scoția, a declarat „Am putut demonstra în sfârșit că epidemia menționată pe pietrele funerare a fost într-adevăr cauzată de ciumă”.

Cercetătorii au asociat anterior inițierea Morții Negre cu o diversificare masivă a tulpinilor de ciumă, un așa-numit Big Bang al diversității ciumei.

Însă data exactă a acestui eveniment nu a putut fi estimată cu precizie, fiind considerat că s-a petrecut cândva între secolele al X-lea și al XIV-lea. Echipa de cercetători a adunat acum un genom antic complet al ciumei din siturile din Kârgâzstan și a investigat modul în care acestea ar putea avea legătură cu evenimentul „Big Bang”.

Co-autorul principal, profesorul Johannes Krause, a adăugat: „Am descoperit că tulpinile moderne cele mai apropiate de tulpina străveche se găsesc astăzi în rezervoarele de ciumă din jurul munților Tian Shan, deci foarte aproape de locul unde a fost descoperită tulpina străveche”.

Profesorul Krause, director al Institutului Max Planck de Antropologie Evolutivă din Germania, a adăugat: „Acest lucru indică o origine a strămoșului Morții Negre în Asia Centrală.”