• Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Tianjin din China au descoperit că un consum mai mare de alimente procesate poate crește riscul de a dezvolta demență.
  • Alimentele ultraprocesate sunt definite ca fiind cele bogate în zahăr adăugat, grăsimi, sare și sărace în proteine și fibre. Printre aceste alimente se numără băuturile răcoritoare, chipsurile, ciocolata, înghețata, cârnații, puiul prăjit, fasolea la conservă, pâinea albă preambalată, ketchupul și cerealele aromatizate.
  • Potrivit cercetării, pentru fiecare creștere cu 10% a consumului zilnic de alimente ultraprocesate, riscul de demență a crescut cu 25%.

Persoanele care consumă mai multe alimente procesate pot avea un risc mai mare de a dezvolta demență, potrivit unui studiu, citat de Daily Record.

Cercetătorii spun că înlocuirea acestor alimente cu opțiuni minim procesate a fost asociată cu un risc mai mic de apariție a acestei afecțiuni.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Tianjin din China au descoperit că un consum mai mare de alimente neprocesate, echivalentul unei jumătăți de măr pe zi, concomitent cu reducerea consumului de alimente ultraprocesate, echivalentul unui baton de ciocolată pe zi, este asociat cu o scădere cu trei procente a riscului de demență.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Alimentele ultraprocesate sunt definite ca fiind cele bogate în zahăr adăugat, grăsimi, sare și sărace în proteine și fibre. Printre aceste alimente se numără băuturile răcoritoare, chipsurile, ciocolata, înghețata, cârnații, puiul prăjit, fasolea la conservă, pâinea albă preambalată, ketchupul și cerealele aromatizate.

Studiul, publicat în Jurnalul de Neurologie, a subliniat că nu a fost găsită nicio dovadă că alimentele ultraprocesate cauzează demență, ci, mai degrabă, concluziile arată doar o asociere.

„Alimentele ultraprocesate sunt menite să fie convenabile și gustoase, dar ele diminuează calitatea dietei unei persoane. Aceste alimente pot conține, de asemenea, aditivi alimentari sau molecule din ambalaje sau produse în timpul încălzirii, toate acestea dovedindu-se, în alte studii, că au efecte negative asupra capacității de gândire și a memoriei.”, a declarat autorul studiului, Huiping Li.

Pentru fiecare creștere cu 10% a consumului zilnic de alimente ultraprocesate, riscul de demență a crescut cu 25%

Concluziile cercetării au arătat că înlocuirea a doar 10% din alimentele ultraprocesate cu alimente neprocesate sau minim procesate, cum ar fi fructele proaspete, legumele, laptele și carnea, a fost asociată cu un risc cu 19% mai mic de demență.

Cercetătorii au identificat 72.083 de persoane din studiul UK Biobank, o mare bază de date care conține informații despre sănătatea a jumătate de milion de persoane.

Aceștia aveau vârsta de 55 de ani sau mai mult și nu sufereau de demență la începutul studiului. După ce au fost urmăriți, în medie, timp de zece ani, 518 au fost diagnosticați cu demență.

Cercetătorii au determinat cât de multe alimente ultraprocesate au consumat oamenii, calculând gramele pe zi și comparându-le cu gramele pe zi ale altor alimente pentru a crea un procent din dieta lor zilnică.

Participanții au fost împărțiți în patru grupuri egale, de la cel mai mic procent de consum de alimente ultraprocesate, la cel mai mare.

Cercetătorii au constatat că, în medie, alimentele ultraprocesate reprezentau 9% din dieta zilnică a persoanelor din grupul cel mai mic, adică o medie de 225 de grame pe zi, în comparație cu 28% pentru persoanele din grupul cel mai mare, adică o medie de 814 grame pe zi.

Ei spun că principalul grup alimentar care a contribuit la consumul ridicat de alimente ultraprocesate a fost reprezentat de băuturi, urmat de produsele zaharoase și de lactatele ultraprocesate.

„Rezultatele noastre arată, de asemenea, că o creștere a alimentelor neprocesate sau minim procesate cu doar 50 de grame pe zi, ceea ce echivalează cu o jumătate de măr, o porție de porumb sau un bol de cereale cu tărâțe și, în același timp, o scădere simultană a alimentelor ultraprocesate cu 50 de grame pe zi, echivalentul unui baton de ciocolată sau a unei porții de pește, este asociată cu o scădere de trei procente a riscului de demență.”, a adăugat Huiping Li.

„Este încurajator să știm că schimbările mici și ușor de gestionat în alimentație pot face diferența în ceea ce privește riscul de demență al unei persoane.”