- Cotidianul privat din Hong Kong South China Morning Post a declarat că a reușit să-l contacteze telefonic pe He, care a spus doar: „Nu este convenabil pentru noi să vorbim acum, mulțumesc” și a închis.
- Din experimentul lui He, realizat folosind tehnica de editare a genelor CRISPR/Cas9 s-au născut trei bebeluși: în 2018, doi gemeni pe nume Lulu și Nana, iar în anul următor, Amy.
- În ultima sa apariție publică, la o conferință la Universitatea din Hong Kong, în noiembrie 2018, omul de știință a fost „mândru” de munca sa și a subliniat că studiul său nu a fost menit să elimine bolile genetice.
Omul de știință chinez, He Jiankui, care a devenit celebru la nivel mondial la sfârșitul anului 2018 după ce a afirmat că a reușit să creeze cu succes bebeluși modificați genetic pentru a rezista la HIV și a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru acest lucru, a fost eliberat de autorități, potrivit mai multor rapoarte media.
Cotidianul privat din Hong Kong South China Morning Post a declarat aseară că a reușit să-l contacteze telefonic pe He, care a spus doar: „Nu este convenabil pentru noi să vorbim acum, mulțumesc” și a închis.
Din experimentul lui He, realizat folosind tehnica de editare a genelor CRISPR/Cas9 s-au născut trei bebeluși: în 2018, doi gemeni pe nume Lulu și Nana, iar în anul următor, un altul bebeluș pe nume Amy.
În ultima sa apariție publică, la o conferință la Universitatea din Hong Kong, în noiembrie 2018, omul de știință a fost „mândru” de munca sa și a subliniat că studiul său nu a fost menit să elimine bolile genetice, ci să „ofere fetelor capacitatea naturală” de a rezista la o posibilă infecție cu HIV în viitor.
Potrivit lui Eben Kirksey, profesor la Institutul Australian Alfred Deakin, citat de South China Morning Post, cele opt cupluri care au participat la experiment au făcut acest lucru pentru că erau „disperați” să aibă copii, dar legea chineză le interzicea să folosească tehnici precum fertilizarea „in vitro” pentru că sufereau de boli cu transmitere sexuală.
China și-a revizuit regulamentul după scandal
Verdictul din dosar a afirmat că nici el, nici cei doi asistenți – de asemenea condamnați, deși cu pedepse cu închisoarea cu suspendare – nu erau „calificați” să lucreze ca medici și că „au încălcat în mod conștient reglementările și principiile etice”.
Potrivit rapoartelor oficiale ale presei de la acea vreme, echipa a falsificat un certificat de evaluare a eticii ocolind supraveghetorii, a recrutat cercetători și a strâns fonduri pe cont propriu, astfel încât să-și poată conduce ilegal studiul pentru „faimă personală și profit”.
Peste 120 de academicieni din comunitatea științifică chineză au făcut o declarație comună în care au subliniat că „orice încercare” de a face modificări la embrioni umani prin modificarea genetică a fost „o nebunie” și că nașterea acestor copii presupune „un risc ridicat”.
Scandalul a determinat autoritățile chineze să-și revizuiască reglementările privind modificarea genetică umană, care necesită acum aprobare la nivel național pentru cercetarea clinică în acest domeniu sau în alte „tehnologii biomedicale cu risc ridicat”.
De asemenea, la sfârșitul lunii trecute, înainte de eliberarea lui He, guvernul chinez a publicat noi regulamente pentru reformarea proceselor de revizuire etică în domenii precum științele naturale, medicina sau inteligența artificială.