• Membrii ONU au convenit asupra unui tratat unificat pentru protejarea biodiversității în marea liberă, la încheierea a două săptămâni de discuții la New York.
  • „Avem cu adevărat doar două mari bunuri comune globale – atmosfera și oceanele” , a declarat Rebecca Helm, biolog marin de la Georgetown.
  • Noul acord are ca scop „recunoașterea faptului că oceanul nu este o resursă nelimitată și că este nevoie de o cooperare globală pentru a utiliza oceanul în mod durabil” , a declarat un biolog.

Pentru prima dată, membrii Organizației Națiunilor Unite au convenit asupra unui tratat unificat pentru protejarea biodiversității în marea liberă, la încheierea a două săptămâni de discuții la New York, scrie WP.

Convenția ONU privind dreptul mării a intrat în vigoare în 1994, înainte ca biodiversitatea marină să fie un concept bine stabilit. Un cadru actualizat pentru a proteja viața marină în regiunile din afara apelor de frontieră naționale, cunoscute sub numele de marea liberă, a fost în discuție timp de peste 20 de ani.

Însă eforturile anterioare de a ajunge la un acord au fost blocate în mod repetat. Tratatul privind acordul unificat a fost încheiat sâmbătă târziu.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?

O oportunitate unică în viață pentru protejarea oceanelor”

Avem cu adevărat doar două mari bunuri comune globale – atmosfera și oceanele” , a declarat Rebecca Helm, biolog marin de la Georgetown.

Deși oceanele pot atrage mai puțin atenția, protejarea acestei jumătăți din suprafața Pământului este absolut critică pentru sănătatea planetei noastre” .

Acum că textul mult așteptat al tratatului a fost finalizat, Nichola Clark, expert în oceane la Pew Charitable Trusts, care a urmărit discuțiile de la New York, a declarat: Aceasta este o ocazie unică într-o generație de a proteja oceanele – o victorie majoră pentru biodiversitate. „

Tratatul va crea un nou organism care va gestiona conservarea vieții oceanice și va stabili zone marine protejate în marea liberă. Clark a declarat că acest lucru este esențial pentru a îndeplini angajamentul recent al Conferinței ONU privind biodiversitatea de a proteja 30% din apele planetei, precum și terenurile, în vederea conservării.

Tratatul stabilește, de asemenea, reguli de bază pentru efectuarea de evaluări ale impactului asupra mediului pentru activitățile comerciale din oceane.

Aceasta înseamnă că toate activitățile planificate pentru marea liberă trebuie să fie analizate, deși nu toate vor fi supuse unei evaluări complete” , a declarat Jessica Battle, expert în guvernanța oceanelor la Worldwide Fund for Nature.

Acordul reunește diferite tratate regionale

Multe specii marine – inclusiv delfinii, balenele, broaștele țestoase de mare și mulți pești – fac migrații anuale lungi, traversând frontierele naționale și marea liberă. Eforturile de protejare a acestor specii au fost până acum îngreunate de un amalgam confuz de legi.

Acest tratat va contribui la unificarea diferitelor tratate regionale pentru a putea aborda amenințările și preocupările din toate zonele de răspândire a speciilor” , a declarat Battle.

Această protecție ajută, de asemenea, biodiversitatea și economiile de coastă, a declarat Gladys Martínez de Lemos, director executiv al Asociației Interamericane pentru Apărarea Mediului, organizație non-profit care se concentrează pe problemele de mediu din America Latină.

Guvernele au făcut un pas important care consolidează protecția juridică a două treimi din ocean și, odată cu aceasta, a biodiversității marine și a mijloacelor de trai ale comunităților de coastă”, a spus ea.

Întrebarea care se pune acum este cât de bine va fi implementat acest tratat ambițios.

Mările înalte au suferit mult timp de exploatare din cauza pescuitului comercial și a exploatării miniere, precum și a poluării cu substanțe chimice și materiale plastice.

Noul acord are ca scop recunoașterea faptului că oceanul nu este o resursă nelimitată și că este nevoie de o cooperare globală pentru a utiliza oceanul în mod durabil” , a declarat Malin Pinsky, biolog la Universitatea Rutgers.