• Obiceiurile tale de somn pot prezice, de fapt, cât de mare este probabilitatea de a dezvolta demența, o afecțiune care afectează creierul, au declarat experții.
  • Experții în medicina somnului din China și Suedia au declarat că ora la care persoanele în vârstă se culcă și durata somnului ar putea fi un bun indicator al riscului de demență.
  • De asemenea, riscul de a dezvolta această afecțiune fatală a fost de două ori mai mare în cazul celor care s-au culcat înainte de ora 21.00 – față de ora 22.00 sau mai târziu.

De ani de zile, oamenii de știință au crezut că un somn bun este cheia pentru a preveni această afecțiune mortală. De asemenea, ei considerau că visele sunt un semn al unei bune sănătăți a creierului.

Dar acum, două noi studii au dat peste cap cunoștințele noastre despre sănătatea somnului. Experții în medicina somnului din China și Suedia au declarat că ora la care persoanele în vârstă se culcă și durata somnului ar putea fi un bun indicator al riscului de demență.

Demența este o afecțiune care se referă la un grup de tulburări mortale care afectează funcționarea creierului, cum ar fi memoria, limbajul și rezolvarea problemelor. Există mai multe tipuri diferite de afecțiune care provoacă o stare de slăbiciune, iar una dintre cele mai comune forme este boala Alzheimer.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În prezent, aceasta este una dintre principalele cauze de deces în lume, aproximativ 55 de milioane de persoane trăind în prezent cu această afecțiune. Rezultatele, publicate în Journal of the American Geriatrics Society, au arătat că riscul de demență a fost cu 69% mai mare în cazul celor care au dormit mai mult de opt ore.

Acest lucru a fost comparat cu cei care au dormit între șapte și opt ore. De asemenea, riscul de a dezvolta această afecțiune fatală a fost de două ori mai mare în cazul celor care s-au culcat înainte de ora 21.00 – față de ora 22.00 sau mai târziu.

În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit timp de patru ani obiceiurile de somn și cazurile de demență în rândul a 2.000 de bărbați și femei selectate. Cercetătorii nu au sugerat de ce culcatul mai devreme și somnul mai lung au indicat un risc mai mare de demență.

Cu toate acestea, studii anterioare au constatat că modificările ciclurilor de somn sunt caracteristici comune ale demenței și sunt probabil legate de perturbarea căilor cerebrale care reglează ciclurile somn-veghe.

„Acest lucru sugerează că funcția cognitivă ar trebui monitorizată la adulții mai în vârstă care raportează un timp prelungit în pat și o sincronizare avansată a somnului”, au scris autorii.

Este important să ne amintim că obținerea unui somn suficient de bună calitate este vitală pentru a vă menține creierul sănătos. Între timp, un alt studiu a descoperit că persoanele de vârstă mijlocie care au coșmaruri frecvente sunt mai susceptibile de a fi diagnosticate cu demență mai târziu în viață.

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, au descoperit că visele urâte ar putea deveni mai frecvente cu câțiva ani sau chiar decenii înainte ca problemele cerebrale să se instaleze. Interesant este faptul că bărbații sunt deosebit de expuși riscului, au spus experții.

Rezultatele, publicate în revista Lancet, au arătat că persoanele de vârstă mijlocie – între 35 și 64 de ani – care au avut coșmaruri săptămânal au fost de patru ori mai predispuse să sufere un declin cognitiv în următorul deceniu. În timp ce adulții cu vârsta de peste 79 de ani aveau de două ori mai multe șanse de a fi diagnosticați cu demență.

Dr. Abidemi Otaiku, de la Centrul pentru Sănătatea Creierului Uman de la Universitatea din Birmingham, care a realizat noua cercetare, a declarat: „Acest studiu este important, deoarece există foarte puțini indicatori de risc pentru demență care pot fi identificați încă de la vârsta mijlocie.

„Deși trebuie să se lucreze mai mult pentru a confirma aceste legături, credem că visele urâte ar putea fi o modalitate utilă de a identifica persoanele cu risc ridicat de a dezvolta demență și de a pune în aplicare strategii pentru a încetini apariția bolii”, a adăugat ea.

Un alt studiu a dezvăluit recent că riscul de a dezvolta boala Alzheimer aproape se dublează la persoanele în vârstă timp de până la un an după ce au avut COVID. Cercetarea a arătat că persoanele de peste 65 de ani au între 50 și 80% mai multe șanse de a dezvolta această boală cerebrală după ce au luat Covid decât cele care nu au avut această boală.

Experții nu știu dacă COVID în sine declanșează boala sau dacă virusul nu face decât să accelereze apariția bolii Alzheimer la persoanele care au fost întotdeauna pe cale să o dezvolte.