• Populația urbană a planetei este încă creștere, pe măsură ce oamenii caută noi oportunități.
  • Există două modalități principale de a evalua dimensiunea unui oraș: prin măsurarea suprafeței sale geografice sau a populației sale.
  • Potrivit estimărilor ONU, lumea ar putea avea până la 43 de megaorașe cu mai mult de 10 milioane de locuitori până în 2030.

În ultimele secole, orașele au ajuns să definească modul în care oamenii trăiesc, lucrează și interacționează. În 1800, doar 10% din populația lumii locuia în orașe, dar, începând cu 2009, populația urbană a planetei a depășit-o pe cea rurală – iar în SUA, aproximativ 80% dintre oameni trăiesc în orașe.

Pe măsură ce tot mai mulți oameni s-au mutat în orașe, aceste metropole au crescut considerabil. Dar care este cel mai mare oraș de pe planetă? Și cum anume definim „cel mai mare”?

Există două modalități principale de a evalua dimensiunea unui oraș: prin măsurarea suprafeței sale geografice sau a populației sale. Ambele metode ar putea duce în mod legitim la proclamarea unui oraș ca fiind cel mai mare, dar este una dintre aceste opțiuni considerată mai aproape de adevăr?

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Ambele sunt la fel de rele și la fel de bune”, a declarat Kevin Ward, profesor de geografie umană la Universitatea din Manchester, în Marea Britanie, și director al Institutului Urban din Manchester, pentru Live Science. „Ele surprind aspecte diferite ale schimbărilor și transformărilor urbane. Având în vedere că unele orașe construiesc în sus și creează o densificare sporită, ne-am putea aștepta ca unele orașe să își crească populația fără a-și extinde neapărat amprenta fizică”.

Parisul, Londra sau New York-ul sunt cele mai „mari” ca influență culturală

Ward a sugerat, de asemenea, o posibilă a treia opțiune: evaluarea impactului cultural al unui oraș asupra restului lumii. În această privință, a spus Ward, cineva ar putea afirma că „Parisul, Londra sau New York-ul” sunt „cele mai mari”. Acest lucru este, totuși, deschis la interpretări individuale.

Măsurarea mărimii unui oraș este dificilă în parte pentru că nu există o modalitate universal acceptată de a defini ce este un oraș sau unde începe și unde se termină unul. „Ceea ce constituie un oraș variază de la o țară la alta”, a precizat Ward.

Orașul Vatican, de exemplu, este cea mai mică țară independentă din lume și este minusculă din punct de vedere al populației (doar 453 de persoane) și al suprafeței (0,49 kilometri pătrați). Între timp, Ngerulmud, capitala Republicii Palau din vestul Pacificului, are doar 400 de locuitori, dar, cu o suprafață de 466 de kilometri pătrați.

Potrivit WorldAtlas, New York City se află pe primul loc ca suprafață. New York City ocupă între 8.683 km și12.093 km pătrați, în funcție de definiția limitelor urbane. Această discrepanță se datorează faptului că nu există norme concrete cu privire la modul de determinare a granițelor unui oraș.

Viața în orașe cu zeci de milioane de locuitori

În ceea ce privește populația, însă, New York nu se află nici pe departe în fruntea listei. Potrivit World Population Review, cei 8.177.020 de locuitori (în 2022), plasează New York-ul abia pe locul 45.

Când vine vorba de numărul de locuitori, niciun alt oraș nu se apropie de Tokyo, capitala Japoniei. Cu o populație estimată la 37.274.000 de locuitori, potrivit World Population Review, Tokyo are cu peste 5 milioane de locuitori mai mult decât Delhi, India, care ocupă locul al doilea, unde locuiesc aproximativ 32.065.760 de persoane.

Deși este dificil de stabilit cu certitudine care este cel mai mare oraș, este evident că în lume există un număr tot mai mare de megaorașe – considerate în general orașe cu o populație de peste 10 milioane de locuitori. Aceste centre urbane în expansiune se confruntă cu numeroase provocări, pe măsură ce continuă să se extindă, a remarcat Ward, dar ele vor deține cheia supraviețuirii pe termen lung a omenirii, având în vedere că, până în 2050, aproape 70% din populația lumii va trăi în orașe.

„În unele [orașe], principala provocare va fi gestionarea creșterii într-o manieră sustenabilă; în altele, va fi vorba despre ce să facem cu o moștenire infrastructurală din deceniile trecute. Concluzia, însă, este că provocările cu care se confruntă planeta vor fi câștigate sau pierdute prin acțiunea orașelor”, a declarat Ward.

Potrivit estimărilor ONU, lumea ar putea avea până la 43 de megaorașe până în 2030, față de cele 31 pe care le avem în prezent. De asemenea, ONU a prezis că, până în 2028, Delhi va depăși Tokyo ca populație.