• Oamenii de știință sunt nedumeriți de ce ziua pare să fie din ce în ce mai lungă.
  • Există procese care pot fi indicate ca fiind cele care au prelungit ziua Pământului de la durata de aproximativ 86.400 de secunde.
  • Pământul a ajuns la cea mai scurtă zi pe 29 iunie 2022, dar tendința generală este că zilele se lungesc, fără a exista o explicație imediat disponibilă.

Planeta Pământ a început să se învârtă mai încet, ceea ce face ca zilele să fie mai lungi, iar oamenii de știință se străduiesc să înțeleagă de ce.

În general, există procese care pot fi indicate ca fiind cele care au prelungit ziua Pământului de la durata de aproximativ 86.400 de secunde.

De-a lungul a milioane de ani, rotația planetei a încetinit din cauza frecării provocate de Lună. La fiecare 100 de ani, aproximativ 2,3 milisecunde se adaugă la lungimea unei zile – în urmă cu miliarde de ani, o zi pe Pământ dura doar 19 ore.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acum, însă, încetinirea continuă a Pământului este fără precedent și a continuat în ultimii 50 de ani, iar, în general, rotația Pământului a încetinit cu aproximativ 6 ore în ultimii 2740 de ani, potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the Royal Society A în 2016.

„Se constată că rata de rotație se abate de la uniformitate, astfel încât modificarea lungimii zilei solare medii (lod) crește cu o rată medie de +1,8 ms pe secol. Aceasta este semnificativ mai mică decât rata prevăzută pe baza fricțiunii mareice, care este de +2,3 ms pe secol”, au scris cercetătorii.

Pământul a ajuns la cea mai scurtă zi pe 29 iunie 2022, dar tendința generală este că zilele se lungesc fără a exista o explicație imediat disponibilă.

Există câteva teorii: sistemele meteorologice care topesc calotele de gheață ar putea avea un efect pe termen lung, deoarece la altitudini mai mici planeta se micșorează spre interior. Cu toate acestea, acestea au scăzut într-un ritm constant, așa că s-ar putea să nu se potrivească unei schimbări atât de bruște.

Este posibil ca fluctuațiile vitezei de rotație a planetei, cunoscute sub numele de „oscilația Chandler” – unde mișcările mici și neregulate ale polilor geografici ai Pământului pe suprafața globului să cauzeze un impact.

În cele din urmă, procesele din straturile interioare sau exterioare ale Pământului, din oceane, din maree sau chiar din climă, pot fi cauza. Cutremurele majore pot modifica, de asemenea, durata unei zile, dar cantitatea este de obicei infimă.